Vladimír Hirsch v Echu: Novinku Subpop Squeeze bych chtěl znovu vydat v Česku

14. únor 2017

„Strádání duše je stav pozemsky přirozený a tvůrčí, kdy potřeba naplnění pootevírá dveře k labyrintu jejích nejvzácnějších pokladů. Jen ignorant by netoužil vstoupit,“ píše na svém webu hudební skladatel Vladimír Hirsch. Vystihnout v celé její šíři jeho tvorbu je nesnadný úkol, zároveň ale není zcestné vybavit ji souhrnným přízviskem „temná“.

Ať už se bavíme o neoklasických albech, která vydává pod svým jménem, anebo jednom z jeho četných projektů, Hirsch se vydává do znepokojivých zákoutí, která však tu a tam prosvětluje romantikou, anebo dokonce humorem.

Do studia přišel spolu se jeho dlouholetým producentem a spoluhráčem Tomem Saivonem, mužem s bohatou (nejen) promotérskou minulostí, který stál za svého času klíčovým sdružením Ars Morta Universum. Společně s Hirschem se potkali v polovině 90. let díky kapele Der Marabu. „Nemuseli jsme si vysvětlovat, že chceme jít vlastní cestou,“ říká k tomu Saivon. Později spolu hráli ve Skrol (kde je doprovázela ještě zpěvačka Martina Sanollová), dnes tvoří v projektu Aghiatrias, který je další demonstrací Hirschova přístupu sdruženého pod pojmem „integrovaná hudba“.

Ač aktuálně vystupuje jen sólově, případně s Aghiatrias a Subpop Squeeze, nepovažuje Hirsch za mrtvou žádnou ze svých předešlých kapel. „Není pro mě problém pokračovat dál,“ říká. Aktuálně však dokončil novou nahrávku Subpop Squeeze, pro niž by po vydáních své hudby v cizině (od USA po Argentinu) rád našel domácí label.

Playlist:
Vladimír Hirsch – She Was an Angel
Vladimír Hirsch – Chamber of Delusion
Skrol – Columns
Luminar Ax – Crying Memory
Aghiatrias – Eschatology Vol. 2
Skrol – Aegis

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.