Vladimír Turner o Fridays for Future: Svět donutil mladé lidi, aby předčasně vyzráli a byli dospělí

24. červen 2019

„Oni opravdu cítí, že nemohou dělat nic jiného. Když nic jiného dělat nebudou, tak se nedožijí dospělého věku, a už vůbec nebudou mít třeba čas mít děti,“ shrnuje existenciální přístup stávkařského studentského hnutí Fridays for Future Vladimír Turner. Už zítra bude mít premiéru jeho portrét čtyř výrazných osobností z tohoto hnutí, který se jmenuje Až budu velká, chci být naživu. Poslechněte si celý rozhovor.

S aktéry svého filmu (Petr Doubravský, Eva Matoušová, Anna Mezgerová, Štěpán Stolz) natáčel od března tohoto roku, mimo jiné i na demonstracích. Tam ho zaujala síla sloganů, se kterými demonstranti přicházeli: „Já jsem v České republice asi nikdy neviděl takhle kreativní transparenty a slogany, ať už vizuálně, tak textově, a to chodím na dost protestů. Tohle by mě zajímalo i jako výtvarného umělce, z toho udělat výtvarný projekt. Vlastně i jen je archivovat by bylo úžasný.“ Jak tento element zapracoval formálně do svého snímku? Odpověď naleznete ve zvuku.

Jsou podle něj členové Fridays for Future reprezentativním vzorkem své generace? „Já se s touhle generací vlastně vídám jenom skrze moji sestru, jinak s ní ale kontakt nemám, takže se mi to těžko soudí. Ale ten jejich obecný pocit bude podle mě růst i ve zbytku té generace. Uvědomil jsem si, že já jsem v jejich věku jezdil na skejtu a schovával se v parku, abych kouřil v křoví cigaretu. Rozhodně jsem ve čtrnácti, patnácti letech nepřemýšlel nad politikou a budoucností světa. Měl jsem mnohem lehčí hlavu. Tihle lidé mají ve svém věku deprese, zažívají environmentální žal. A není to, myslím, taková teenagerská existencionální vlna, že si přečteš Alberta Camuse. Čtou si vědecké knihy a sledují média. Svět je donutil, aby předčasně vyzráli a byli dospělí,“ odpovídá Turner.

Jak vnímal roli policistů během demonstrací on a lišilo se to nějak se zkušeností protagonistů jeho filmů? V čem se pro něj liší toto aktivistické hnutí od jiných, které průběžně sleduje? Může být režisér dokumentárního filmu objektivní ke svému subjektu? Pusťte si celý rozhovor s Vladimírem Turnerem.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.