Zvládne Česko klimatické cíle do roku 2030?

6. květen 2019
Přes čáru

V Česku znovu protestovali středoškoláci za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala sněmovnu o svém postoji, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního. Považují za důležité, aby politici začali klimatické změny řešit s vědci. Jak na požadavky studentů reaguje česká vláda? O tom v magazínu Přes čáru debatovali zástupci dvou ministerstev, mluvčí Fridays for Future a zástupce Hnutí DUHA.

Podle loňské zprávy mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN máme 12 let na přechod k udržitelnému způsobu fungování globální společnosti. To v praxi znamená dosažení uhlíkově neutrální ekonomiky.

„Musíme udělat to, co je v rámci našich možností. Musíme plánovat nejen, co se bude dít do té doby, ale i po roce 2030. A také musíme začít dělat některé kroky, které je možné dělat už teď. Kupříkladu podle některých energetiků může Česká republika do roku 2030 zavřít všechny uhelné elektrárny,“ tvrdí mluvčí studentských protestů Fridays for Future Petr Doubravský.

Z ulice: Fridays for Future

Z ulice: Fridays For Future

I do pražských ulic se vydávají v hojném počtu studenti, aby protestovali za akčnější politiku proti změnám klimatu. Honza Hušek a Adéla Komrzý se vydali na poslední demonstraci Fridays for Future Česká republika, aby zjistili, co přesně protestující požadují. Jak by se podle nich dala hrozící krize zvrátit či zpomalit?

Uhlíkově neutrální ekonomiky se ale podle ředitel Odboru energetiky a ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Pavla Zámyslického s největší pravděpodobností nedočkáme. „V tuto chvíli říkáme, že víme, jak se dostat na zhruba 80% snížení emisí do roku 2050 ve všech sektorech ekonomiky. Pokud bychom chtěli být více ambiciózní, museli bychom více investovat, zabývat se rychlejším odklonem od uhlí. Těch věcí, které by bylo třeba udělat, je celá řada.“

Nizozemské hlavní město Amsterdam například nedávno vyhlásilo, že plánuje do roku 2030 ve městě zakázat veškerá dieslová a benzinová auta. „V odvětví dopravy máme evropský cíl, a to do 12 let využívat alespoň 14 % podílu energie z obnovitelných zdrojů,“ říká René Neděla, náměstek pro energetiku z Ministerstva průmyslu a obchodu.

„S elektromobilitou ale bude souviset to, jestli v České republice bude dostatečná kupní síla pro to, aby si běžní občané tyto automobily mohli pořídit. U nás je stáří vozového parku průměrně zhruba 15 let. Pokud si chcete pořídit elektromobil, tak ty částky se pohybují okolo jednoho milionu korun. Z ekonomického hlediska je to zatím velký problém.“

„Teď je ten nejvyšší čas panikařit.“ Středoškolští studenti v Česku se připojují ke stávkám za klima

Petr Doubravský a Lucie „Lála“ Myslíková

Skupina studentů a studentek středních škol z celé České republiky vydala prohlášení, se kterým se přidávají k mezinárodnímu studentskému boji za klima. V pátek 15. března vyjdou do ulic a připojí se ke globální stávce za klima, inspirováni šestnáctiletou Gretou Thunberg a dalšími studenty po celém světě, kteří stávkují už teď. Více o středoškolských stávkách a hnutí Fridays for Future v rozhovoru s Lucií „Lálou“ Myslíkovou a Petrem Doubravským.

Středoškoláci apelují na ministerstva, aby se jejich zástupci začali aktivně scházet s vědci a neziskovými organizacemi. „To, že to občas dělají, je sice moc pěkné, ale podívejme se na to, jestli ministerstva neziskovky poté poslouchají. Příkladem může být audit klimatické politiky ČR, který neziskové organizace vydaly. Z toho, co se v auditu píše, dělá česká vláda skutečně minimum,“ říká Doubravský.

„Tady se sice mluví o tom, že má každý začít sám u sebe. Ale začít sám u sebe jako spotřebitel skutečně nestačí. Ministerstvo životního prostředí rádo říká, že musíme co nejrychleji přestat všichni jezdit auty. Ale všechna osobní auta v České republice mají stejnou uhlíkovou stopu jako uhelná elektrárna Počerady a uhelná elektrárna Chvaletice. Nestačí dělat drobné změny ve svém životě, protože řešení klimatické krize vyžaduje systémovou změnu.“

V debatách o klimatu se často operuje argumentem, že přechod na bezuhlíkovou ekonomiku a další ekologická opatření bude stát hodně peněz. Je logika současného ekonomického systému vůbec kompatibilní se zastavením emisí? Do jaké míry Česko počítá se zalesňováním a s omezením kácení? A jsou studentské stávky v současné podobě efektivní? Poslechněte si celý magazín Přes čáru se zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, studentské iniciativy Fridays for Future i Hnutí DUHA.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.