Vraždící panenka na útěku. Hororový mem připomíná, že se můžeme bát i vymyšlených věcí

31. srpen 2020
Fenomem

Může se rok 2020 ještě víc pokazit? Co třeba vraždící panenka uprchlá z muzea okultismu, která se nás chystá pro radost zmasakrovat? S touto myšlenkou si pohrává mem, který běží poslední týdny internetem a obzvláště TikTokem a v němž hraje hlavní roli děsivá satanistická panenka Annabelle. Lidé v příspěvcích upozorňují na její výskyty po celých Spojených státech anebo s ní přehrávají ikonické scénky z hororů. Máme se začít bát?

Pověst o démony posedlé hračce Annabelle pochází z roku 1970, kdy do muzea okultismu manželů Warrenových v americkém Connecticutu přinesla jistá studenta panenku, která vykazovala neobvyklé a děsivé chování. Proslulí američtí záhadologové ji umístili do skleněné vitríny a vymysleli k ní příběh vraždící psychotické panenky posedlé duchem zemřelého děvčátka.

Annabelle se stala součástí moderního paranormálního folkloru a vzniklo o ní několik filmů. Nejprve se objevila ve vedlejší roli ve slavném hororu V zajetí démonů z roku 2013, o rok později už měla vlastní film Annabelle. K němu už vznikla dvě pokračování a další se chystá na rok 2021.

Annabelle meme

Roztomilá panenka posedlá démony se začala objevovat v memech v polovině srpna. Podle fotek zveřejněných na Twitteru uprchla z muzea a cestuje po celém světě. Někdy sama, někdy ve společnosti porcelánového kluka Brahmse, další postavy z hororů, který se podle legend stal jejím přítelem.

Annabelle meme

Tyto fotky odstartovaly vlnu příspěvků, na nichž lidé na návrat Annabelle reagují a spojují ho s nepříliš povedeným letopočtem 2020. Jeden vtip třeba říká: „Já: rok 2020 už nemůže být horší. Annabelle: Show začíná!“ Další memy třeba spojují s řáděním Annabelle smrt bratra prezidenta Trumpa. Mem se mezitím přesunul z Twitteru na TikTok, kde ho najdete pod hashtagy #AnnabelleEscape a #AnnabelleDoll.

Majitel muzea okultismu Tony Spera, dědic manželů Warrenových, na vlnu memů promptně zareagoval fotografií panenky stojící ve své vitríně v Connecticutu. „Mějte na paměti, že tady máme hi-tech bezpečnostní službu, která hlídá všechny exponáty,“ prohlásil. Nezdá se ale, že by to internetovou komunitu jakkoliv uklidnilo, možná to naopak ještě víc rozdráždilo TikTokery, kteří začali chrlit další děsivé scénky.

Skoro to vypadá, že satanistická panenka Annabelle je přesně to, co na konci dramatického léta roku 2020 potřebujeme – přesunout se alespoň na chvíli ze skutečných hororů kolem nás do světa fantazie, kde se bojíme a lekáme, ale zároveň víme, že je to jen hra.

Annabelle meme

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč je internet tak posedlý panenkou Annabelle z hororové série V zajetí démonů. Vážně hračka posedlá duchem zemřelé dívenky uprchla z muzea okultismu, nebo si jen přejeme, abychom se tentokrát pro změnu mohli bát postav z filmových hororů místo skutečných děsů, které na nás chrlí média?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.