Vrstevnatý Svět Štěpána Vrbického

6. březen 2012

V pražské Galerii Havelka začala výstava Svět, která prezentuje kresby a obrazy mladého malíře Štěpána Vrbického. Zdánlivě realistické obrazy skrývají při bližším prozkoumání hlubší vhled do lidského bytí a do plynutí času.

Na obrazech Štěpána Vrbického v Galerii Havelka jsou na okamžitě vidět zátiší a pohledy do současných interiérů. Jak ale při zahájení výstavy připomněla kurátorka Alice Mžyková: „Věci nejsou takové, jaké se zdají být.“ Věci namalované na Vrbického obrazech jsou ve skutečnosti zástupnými objekty pro hlubší zprávy o světě, které nám jejich autor předává.

„Na pozadí triviálních témat se nám Štěpán snaží sdělit něco hlubšího. Chce nám ukázat takovou tu odvrácenou stranu, nechci říkat mystiku, ale něco, co je za věcmi. Jde mu o prostor, do kterého se otiskují informace o bytí,“ vysvětluje Alice Mžyková.

02572999.jpeg

Vrbického poetické pohledy na křeslo u kamen nebo na okenní parapet jsou jen metaforou pro jiné na první pohled skryté významy. Sám autor své obrazy rozhodně nepovažuje za realistické:
„Já ty obrazy vnímám abstraktně. Pro mě je důležité vytvořit obraz, a ne kopii reality. Dřív jsem maloval úplně abstraktní obrazy z hlavy, ale po nějaké době už jsem neměl kde brát. Model je proto pro mě takový věšák, na který si navěsím to, co kreslit chci. A to, co já chci kreslit, není to, co na té kresbě na první pohled vidíme. To je jen taková kostra, na kterou nabaluji to, co chci říct.“

V katalogu k výstavě se dočtete, že Štěpán Vrbický vytváří taková zátiší pro 3. tisíciletí. Než se mu podaří do obrazu dostat to, co by chtěl, zabere mu to často i mnoho desítek hodin práce.
„Chci do těch kreseb dostat hodně času. Snažím se obraz nějak nastartovat do budoucnosti. Něco jako když nabíjíte baterii, aby vydržela co nejdéle nabitá. Já své obrazy vlastně nabíjím časem.“

Na výstavě uvidíte tři malá plátna malovaná olejem nebo temperou. Většina vystavených děl je ale namalovaná pastelkami na papíře. Jak doplňuje kurátorka Alice Mžyková, použití této techniky není tak úplně běžné: „U Štěpána je hodně věcí obráceně než u jiných malířů. On sám přiznal, že malby olejem nebo temperou jsou pro něj studie k těm kresbám pastelkami. U většiny autorů je to obráceně.“

02573004.jpeg

Štěpán Vrbický vysvětluje svou zálibu v pastelkách tím, že má rád grafiku, ale nechce se jí věnovat úplně klasickým způsobem.

Výstavu Svět můžete v Galerii Havelka navštívit do 31. března. A pokud se do Havelky vypravíte, tak nezapomeňte, že věci na obrazech Štěpána Vrbického nejsou tím, čím se zdají být.

Spustit audio