Všechna to začalo v Brazílii! Filip Vondrášek o surfování, změnách i anomáliích Jižní Ameriky

17. leden 2021

Frontman kapely Fast Food Orchestra a jeden ze zakladatelů festivalu Mighty Sounds vypráví o svých mnoha cestách po Jižní Americe a o nové lásce k Africe.

V Brazílii byl Filip Vondrášek čtyřikrát, od ní se „odrazil“ k dalším jihoamerickým státům. Bolívii a Ekvádor spojil s výletem na Galapágy, Argentinu s Chile a Uruguayí a podobně. Střední Ameriku projel celou, navštívil i Kubu, Dominikánskou republiku, Granadu nebo Antiguu a Barbudu.

Proměňující se Brazílie, neochotná Panama

Brazílii vyzdvihuje pro obrovské proměny, kterými země prošla od roku 2003, kdy ji navštívil poprvé. „Napoprvé jsem měl z Brazílie fakt respekt. To mi místní lidé říkali – tam nechoď, pozor, tihle kluci mají zbraně. Pak se to hodně změnilo, dokonce jsme bydleli ve favele, kde by to bylo v roce 2003 nemyslitelné. V poslední době je změna zase negativní. Všichni moji známí mají strach kvůli covidu i kácení pralesů.“

Velké zážitky má z bažinatého brazilského Pantanalu. Surfování se věnoval ale raději na západním, pacifickém pobřeží kontinentu, kde jsou vyhlášené vlny. „Jedna z nejlepších, kterou jsem kdy jel, je až dvoukilometrová Chicama v Peru. Moc rád mám i Montanitu v Ekvádoru.“ Komunikace s místními lidmi mu na celém kontinentu připadala nejsložitější v Panamě. 

Filip Vondrášek v Chile a Argentině

Neznámé Belize, odlišné Chile

Za nejméně prozkoumanou zemi Střední Ameriky považuje Belize. Z Chile Filip Vondrášek zajímavě mluví s nadšením například o Patagonii. „Radili nám, ať si dáme kvůli větru kameny do kapes, a já jim nevěřil,“ usmívá se v cestovatelském magazínu nad jedním z patagonských zážitků.

Vypráví také o magicko-realisticky působícím chilském městě La Serena. Na první pohled to podle něj není nijak zajímavé město, ale zároveň hodně velká anomálie v Jižní Americe, trochu spirituální místo s vykladačkami karet. „Měl jsem pocit, že jsem součástí jakéhosi cirkusového příběhu a dostal jsem se do jiné dimenze.“ 

V roce 2020 stihl výlet do západoafrického Senegalu a Gambie, které si vybral dost náhodou, ale Africe se dál chce věnovat, co to půjde.

Poslechněte si kompletní záznam Casablanky s pestrou mozaikou zážitků Filipa Vondráška z Jižní Ameriky! 

Filip Vondrášek v Senegalu a Gambii
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.