Všímám si, že se z našich životů vytrácí ticho, odpovídá mladý rybář Matěj Houška

1. leden 2023

Novoročním hostem Pochlap se byl čtrnáctiletý vášnivý rybář Matěj Houška známý svou tvorbou na sociálních sítích. Matěj se rozpovídal o rybaření, ale i natáčení videí s celou svou rodinou.

„Máme rodinný tým, zároveň je ale tvorba už tak náročná, že nám pomáhají kamarádi a známí. Díky tomu se mohu zabývat pouze natáčením a psaním scénářů, ale také se zdokonalovat před kamerou a samozřejmě v samotném rybolovu. Lidé si často neuvědomí, že se při natáčení neskutečně dlouho čeká. Okolo nás je mnoho hluku, různá rogala, motorové pily, zemědělská technika. Nebo rodinka, která je pomalu hlučnější než samotné rogalo. Všímám si, že se z našich životů vytrácí ticho, a to mě hrozně mrzí,“ popisuje natáčení mladý rybář Matěj.

Uvědomuje si také, že s rostoucí slávou se objevují lidé, kteří na videa reagují negativně. „Hateři jsou nepříjemná věc, která je však s veřejným projevem neodvratně spojená. Při mém prvním rozhovoru do novin mi ten novinář řekl: ‚Matěji, připrav se, že to nebude lehká cesta. Jakmile začne růst tvoje popularita, tak ti lidi po tobě půjdou, budou ti závidět, nadávat. Teď máš ještě čas se rozhodnout, že do toho nepůjdeš. Zvaž všechna kritéria.‘“

Matěj však dodává, že ne všechny komentáře bere negativně: „Dobře míněná kritika může v mnoha ohledech strašně moc člověka posunout. Lidé mi radí, co udělat v tvorbě, aby byla lepší a kvalitnější,“ uzavřel téma Matěj a připojil všem posluchačům přání do nového roku.

Měl by umět rybář tak trochu kecat? Proč je pro Matěje důležité vzdělání? Jde změnám naproti? A proč se rozhodl napsat knihu? Poslechněte si v novém díle Pochlap se s rybářem Matějem Houškou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.