Vydatný fantasy junk. Filmový Dračák má charisma i obratnost

7. duben 2023

Přerostlý kudúk Aleš a paladin v zácviku Vít si tentokrát načrtli cestu filmovou jeskyní, ve které dávají rosolové krychle dobrou noc. Cíl? Najít Čest zlodějů. Ti jí kupodivu mají tolik, že by naplnila i sedm pytlů beztíže.

Pokud se ztrácíte v terminologii, pravděpodobně vás nikdy nepolíbil fenomén zvaný Dungeons & Dragons, u nás známý familiárně jako Dračák. Fantasy díly inspirovaná desková hra od 70. let expandovala v globální fenomén, na kterém vyrostl nejen vesmír mnoha RPG, ale také hutná fantasy mytologie, do které se zapojil i malý Alešek v sušárně kdesi na Skalce.

Vítovy zkušenosti už nejsou ani zdaleka tak analogové a nevoní pracím práškem: „Já se k tomu dostal až ve druhé fázi díky počítačovým hrám jako Dungeon Master nebo Baldur's Gate,“ vzpomíná nostalgicky na dobu, jež ho poznamenala natolik, že o něj dlouhé roky nestála žádná holka.

Z filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Filmové zpracování –⁠ jakási obdoba Strážců galaxie ve světě fantasy –⁠ je každopádně totálně inkluzivní. Jedno, zda jste házeli desetistěnkou nebo na monitoru honili staminu, režijní duo John Francis Daley a Jonathan Goldstein myslí ve svém filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějů i na humanoidní tvory hobity a krolly nepolíbené.

„Je to někde homagí a úmyslnou parodií, nicméně ta self-awareness tomu občas trochu podráží nohy,“ hřímá amatérský druid Aleš. „Je to celkem schizofrenní film, jsou tam doteky oldschoolový filmařiny, ale je tam cítit i ten digitální vykastrovanej touch současnejch blockbusterů. Spíš to ale inklinuje ke starý dobrý fantasy,“ snaží se verbální obratnost zkrotit Vít, který opakovaně vyhořel u zkoušek na pyrofora.

Jasná chvála putuje na adresu postav. Ty sice postrádají věc, která dělala Dračák Dračákem – tedy postupná vylepšení – zato jsou vtipně napsané a slušně zahrané. V tomhle ohledu sympaticky ční trochu nečekaný záporák Hugh Grant, kterému úbytek odolnosti rozhodně nesráží charisma. Roli chmatáka si užívá o něco víc než pitomá interview na červeném koberci. V úhrnu je Dračák hrdý junk, po kterém ale ráno nepřijdou zažívací obtíže.

Kdo byl původní David Koresh a proč na něj americké úřady mají dodnes alergii? Chcete si po zhlédnutí filmu Buď chlap spíš vypíchnout oči, nebo rozkopat tramvajovou zastávku? Natočila Veronika Lišková remake seriálu Návštěvníci, nebo pestrou antropologickou sondu? Je sledování snímku Tetris větší zábava než čtení licenčních smluv? Je seriál Roj stejně bodavým hmyzem jako Atlanta? A škrtil by v Bostonu lépe Kang, Kodos, nebo Keira Knightley?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.