Vydejte se po stopách architektury Karla Pragera. Zažijte první architektonický závod Archirun

11. srpen 2023

Karel Prager patří mezi nejvýraznější osobnosti české architektury. Architektonický závod ARCHIRUN 2023 připomíná sto let od jeho narození. „On to je a zároveň není závod. Nejde o to být první v cíli. Proběhnete se po městě a podíváte se na zajímavá místa. Budovy chceme ukázat tak, jako je běžný chodec nemá šanci vidět. Závodníky vpustíme dovnitř a nabídneme i krátkou komentovanou prohlídku,” říká Ondřej Boháč z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Závod Archirun 2023

  • start 26. srpna 2023 od 9:00 každých 5 minut
  • délka trasy 7 km
  • startovné 350 Kč
  • děti do 15 let mají běh zdarma a nemusí se registrovat
  • podrobnosti ❯❯

Pro účast v závodu je třeba předchozí placené registrace. Trasa má ovšem pouhých sedm kilometrů a absolvovat ji můžete i běžnou chůzí. „Začátek i konec závodu je v Centru architektury a městského plánování, tedy v CAMPu, který je součástí areálu IPRu v Emauzích na Karlově náměstí. Po stanovené trase poběžíte po několika jeho realizacích. Navštívíte Prahu 2, centrum a jeho nejslavnější realizace i budovu bývalé banky na Smíchově,” vysvětluje trasu Boháč.

A čím byla tvorba Karla Pragera tak unikátní? „Hledal nová a originální řešení, experimentoval. Jeden z jeho konceptů byla snaha o vytvoření města nad městem. Říkal tomu superstruktury. Jasnou ukázkou je budova bývalého Federálního shromáždění. Ostatně i budovy Emauz, kde sídlíme, původně budovy Sdružení projektových ateliéru, jsou kostky, které se trochu vznáší ve vzduchu. Sedíte pod nimi a máte pocit, že se vám nad hlavou vznáší budovy,” uzavírá Ondřej Boháč.

Na jaký program si můžete zajít do Centra architektury a městského plánování CAMP? A jak to vypadá s rekonstrukcí areálu, kde sídlí? Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Boháčem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka