Výletní tip Ladislava Zibury: Vyrazte za kuriozitou, o níž se moc nemluví. Objevte selské baroko

29. leden 2021
Tip

Dobrodruh Ladislav Zibura vás jako hrdý Jihočech zve na výlet za kuriozitou, o níž se tolik nemluví. Na mysli má selské baroko, jehož je jih země plný. Hodně lidí zná Holašovice, ale ve skutečnosti na něj narazíte téměř na celém jihu Čech. Jeho vznik se datuje do devatenáctého století, kdy začaly jihočeské vesnice bohatnout a statkáři se předháněli v tom, kdo bude mít hezčí hospodářství.

Statkáři se inspirovali architekturou měst, z nichž znali především barokní kostely, a tak je začali napodobovat. V té době ale bylo baroko už sto let mrtvé. Selské baroko je specifické tím, že kombinuje prvky baroka a klasicismu bez zachování původní symboliky. Navíc je nesmírně malebné, lidové a naivní. A díky tomu, že je často památkově chráněno, se zachovalo až do dnešních dnů v dobrém stavu. Kromě Holašovic ho najdete třeba v Záboří, Břehově nebo Nákří.

Plástovice - usedlosti č. p. 24 a 40
Holašovice bez turistů v zimě

Poslechněte si celý Výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se další zajímavosti o selském baroku.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.