Výletní tip Martiny Bulánkové: Sirný pramen v Lužických horách nemá se sírou nic společného

26. srpen 2022
Tip

Cestovatelka Martina Bulánková z webu Akční rodiče pro vás i vaše ratolesti připravila další doporučení na letní výlet. Tentokrát radí výpravu k Sirnému prameni do Lužických hor. Pramen je specifický vodou s nízkým obsahem kyslíku a vysokým obsahem železa. Přesně v takovém prostředí se daří bakterii Leptothrix ochracea, která způsobuje originální žluté zbarvení pramenu. Právě to bylo v minulosti mylně považováno za síru. Původní název si ale zachoval dodnes.

Sirný pramen a jeho žlutavé vláknité chuchvalce naleznete v údolí Hamerského potoka, jen nedaleko rozcestí U Jana. Výlet je velmi nenáročný a pokud si ho budete chtít prodloužit, můžete se rovněž vypravit na nedalekou horu Luž, která je nejvyšším bodem Lužických hor.

Jaké pocity si odnesla cestovatelka Martina Bulánková z webu Akční rodiče po návštěvě Sirného pramene? Poslechněte si celý tip.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.