Vymýšlení názvů jim nejde, dojemné songy ano. Startér se těší na debutovou desku kapely whyohwhy

29. srpen 2023

Déšť a kroupy nás sice donutily odložit druhý Startér na Stalinu na nový termín (pondělí 18. září), nic ale nezastavilo odvysílání dalšího mimosezónního speciálu. Do studia za Terezou a Filipem zavítali brněnští whyohwhy – kapela vyznávající slowcore a dream pop, která do uplynulého ročníku hitparády neobjevených nadělila skladbu River Styx. Ta nenechala minimálně jeden pár očí suchý. Uronila Tereza slzičku i u nového singlu, který nám whyohwhy pustili v předpremiéře?

„Měli jsme vybrat pět písniček a nás je v kapele pět, takže každej má jeden song, i když tady kluci nejsou,“ říká zpěvačka, kytaristka a textařka Barbora o playlistu, který si do Startéru s whyohwhy přichystali a posílá pozdravy nepřítomnému basákovi Pavlovi a bubeníkovi Danovi. Kdo naopak dorazil, jsou zpěvačka Soňa a kytarista Dag. Albový debut už prý mají nahraný a my se nemůžeme dočkat! „Nahrávali jsme s Palem Sikorou z Rutky Laskier u nich ve studiu v Hrušovanech nad Jevišovkou. Byl to skvělej víkend,“ vypráví Soňa.

„Já jsem si to popravdě vždycky nechala přeříkat, protože je pro mě docela těžký slyšet téměř jakýkoliv feedback. Ne že bych ho nechtěla slyšet, ale třeba po koncertě toho nejsem hned schopná,“ vzpomíná Barbora na hodnocení jejich písničky v hitparádě a přiznává, že soutěžení jí není blízké. Přesto se whyohwhy podařilo doručit do uplynulého ročníku Startéru ten nejdojemnější song ze všech. Co jim prý nejde, je vymýšlení názvů. Na jaro 2024 chystané album zatím nemá název a čerstvý singl, který zazněl v předpremiéře má hned dva, ale žádný finální.

Tklivé skladby whyohwhy doporučujeme užít si naživo. Taková možnost se naskytne 6. října v Brně. Konkrétní venue se prý ještě domlouvá a oznámí ho na svých sociálních sítích.

Jak Barbora Hora zvládá oscilovat mezi kapelou a sólovkou? A jak je důležité míti vtipného kytaristu Daga Markla? Poslechněte si celý rozhovor s brněnskými whyohwhy.

autoři: Filip Černý , Tereza Odehnalová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.