Výstava Pražská panelová sídliště

6. červen 2012

Na Staroměstské radnici začala výstava Pražská panelová sídliště. Cílem výstavy je bez jakéhokoliv hodnocení ukázat vývoj sídlišť v hlavním městě od 40. do 80. let.

Pražská sídliště zabírají 6 % plochy hlavního města a bydlí tady skoro půl milionu Pražanů. Pro někoho je sídliště spojeno s příjemnými vzpomínkami a vnímá ho jako domov, pro jiné jsou panelové domy ošklivé králíkárny bez duše.

Kurátorka výstavy Klára Halmanová potvrzuje, že ti, kteří někdy na sídlišti žili, na něj většinou vzpomínají v dobrém. „Většina z nás si výstavbu sídlišť spojuje s komunistickým režimem u nás. Myšlenka bydlení na sídlištích ale vznikla už v době mezi dvěma světovými válkami.“

Na výstavě uvidíte převážně dosud nikdy nezveřejněné plány a fotky z archivu Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Kromě toho se v rámci výstavy promítá dobový dokumentární film mapující sídlištní výstavbu a uvidíte tady taky model Jihozápadního Města v jeho nikdy nerealizované podobě z roku 1980. Sehnat zrovna tento exponát bylo docela obtížné.

Na výstavě se dozvíte podrobnosti o nejstarších pražských sídlištích, jako je Solidarita na Praze 10 anebo Invalidovna na Praze 8, ale pozornost autoři výstavy věnovali i velkým sídlištím Jižní a Jihozápadní Město. Autorka textů k výstavě Martina Flekačová upozorňuje, že zrovna Jižní Město bylo z mnoha důvodů ve své době jedno z nejméně povedených sídlišť.
Poslechněte si s ní rozhovor uvnitř příspěvku!

02646338.jpeg

Doprovodný program výstavy, kterou můžete navštívit až do půlky září, obsahuje mj. komentovanou procházku po Jižním Městě nebo přednášku na téma mýty o životě na sídlišti.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.