Výstava roku? Art Brut v Domě U Kamenného zvonu

17. červenec 2006

Neorientujete se v současném moderním umění? Pak vás bezesporu osloví art brut. Toto umění stojí zcela mimo umělecké směry, nespadá do žádných výtvarných škol. Představuje kýženou protiváhu současnému modernímu umění, které je často srozumitelné jen úzkému okruhu lidí. O tomto umění a probíhající výstavě přišel do Odpolední session hovořit Martin Kuška. POSLECHNĚTE SI: Záznam rozhovoru

Lidé, kteří art brut vytvářejí, nemají malířské vzdělání a jsou velmi často psychicky nebo jinak postižení a toto umění vytvářejí z potřeby malovat a projevit svůj silný vnitřní zážitek. Každý z nás má v sobě něco iracionálního, proto je všem lidem toto umění srozumitelné. Nejstarší práce na výstavě pocházejí už z 2. poloviny 19. století.
Dům U Kamenného zvonu připravil výstavu nejvýznamnější soukromé evropské sbírky art brut neboli "syrového umění", kterou pro Galerii Hlavního Města Prahy připravilo o. s. abcd. Výstava představuje výběr 300 děl, jak ze zlatého fondu art brut, tak z nových objevů. Tvorba neškolených autorů je jejich spontánní osobní výpovědí, která se nesnaží přiblížit žádnému uměleckému směru či stylu. Fascinuje jak originální syrovou estetikou, tak intenzívním obsahem ovlivněným mnohdy dramatickými osudy tvůrců. Výstava potrvá až do 10. září 2006.

00420119.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio