Vztahy podle Bergmana

10. prosinec 2007

V Divadle Na zábradlí se bude hrát ještě před Vánocemi Ingmar Bergman. Novinku v repertoáru s názvem Sarabanda zrežíroval Jiří Pokorný a do hlavních rolí vybral silnou hereckou čtyřku- Miroslava Mejzlíka, Zdenu Hadrbolcovou, Davida Prachaře a Gabrielu Pyšnou. Premiéra se chystá na 14. prosince. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Původně televizní film Ingmara Bergmana Sarabanda z roku 2003 je posledním snímkem tohoto slavného švédského režiséra a dramatika. Jde o volné pokračování filmu z roku 1973 - Scény z manželského života, který se dotýká tří generací jedné rodiny. Jestli jste viděli Scény z manželského života, vzpomenete si na hlavní postavy Johana a jeho ženu Marianne. Tenkrát šlo o mladý manželský pár, tady se vracejí doslova na scénu po třiceti letech jako staří lidé, kteří se dlouhou dobu vůbec neviděli. Děti, které spolu měli, už dávno žijí svůj život se svými potomky. Jak říká režisér Jiří Pokorný, který se rozhodl dát tento kousek na divadelní prkna, přesto, že to na první pohled vypadá jako telenovela, nic jednoduchého a laciného nečekejte. Jak taky, jde přece o Bergmana.

00638034.jpeg

Bergman byl velkým pokračovatelem Ibsena a vůbec celé linie moderního evropského dramatu. Dotýká se složitých mezilidských vztahů, estetiky, filosofie a umění. Jednou z precizně vymodelovaných postav je také Mariance, kterou v Divadle Na zábradlí ztvární Zdena Hadrbolcová.

Pro veřejnost je představení plánované v průběhu ledna, tak se podívejte na program na divadla Na zábradlí.

autor: zuf
Spustit audio