Wave Undead: Nejbizarnější videohry se zombie tematikou

14. únor 2014

Klasický koncept neznámého viru, který zasáhl město, v jehož opuštěných ulicích vy jako hráč bojujete o život proti armádě nemrtvých, je přežitek. Dělejte jógu, postavte se zombíkům a osvoboďte vnitřní dítě!

Černobílý snímek Noc oživlých mrtvol z roku 1968 a Úsvit mrtvých z roku 1978 od režiséra George Romera byly významné mezníky pro popularizaci zombie tematiky ve filmu. Na druhý zmiňovaný snímek navázal například italský režisér Lucio Fulci v sedmdesátém devátém kultovkou Zombi 2, kterou si diváci zapamatovali proto, že se pravděpodobně jedná o jediný film, kde zombie pod vodou bojuje se žralokem. Tímto tématem v kontextu světové kinematografie se zabýval například jeden z cyklů na loňské Filmové škole v Uherském Hradišti.

03042472.jpeg

Stejně jako ve filmu neexistuje striktní soubor pravidel, jak by takové dílo mělo vypadat, i ve videohrách můžeme sledovat několik různorodých perspektiv pracujících s motivem zombies. Herní blockbustery jako Last of Us nebo série Resident Evil nás nezajímaly. Zaměřili jsme se na okrajové nebo indie tituly, které v rámci diskurzu naložily s tématem bizarně nebo přinejmenším netradičně.

Prvním, který výrazně paroduje žánr zombie apokalypsy, je Plants vs. Zombies. Hromady nemrtvých ale nemají chuť sežrat celé lidstvo nebo jeho zbytky, ale prahnou po tom nejcennějším květáku – po mozku obézního zahradníka. Před armádou podivínsky oděných zombií (např. důchodce s novinami) jej chrání speciální, všelijak vyzbrojená zelenina. Hra s velkou dávkou humoru a rozsáhlými bonusy oživuje žánr tower defence a její podivnost je úměrná obrovské popularitě, díky které se dočkala již třetího pokračování.

Japonská klasika od společnosti SEGA The Typing of the Dead je spíš než survival hororová střílečka dobrým zaškolovacím softwarem pro budoucí stenografky. Místo pistole vchází hlavní hrdina do katakomb s klávesnicí na hrudi. Hráčův úkol, pokud chce přežít, je totiž co nejrychleji opisovat nápisy u vyskakujících nemrtvých. Čím rychleji a přesněji se podaří nápis přepsat, tím lepší šanci hráč získává k postupu. Po jednoduchých slovech se postupně objevují také celé věty i nepravděpodobné kombinace písmen a interpunkce.

„Dělejte jógu, bojujte se zombíky,“ zní motto hry Zombie Yoga pro Xbox Kinect. Zombie jsou tu ale pouze metaforou pro běsy a temnotu, která se skrývá v nás samotných, na cestě k osvobození vnitřního dítěte. Nemrtvé zabíjíte pomocí jogínských pozic, které aktivují velkou světelnou kouli, jež je manifestací vnitřního světla a chrání vás. Vyprávění využívá retrospektivní kompozici – ze současnosti se vracíte do dětství a postupně se vyrovnáváte se závažnými událostmi svého života.

03042492.jpeg

Za projektem stojí herní designérka a teoretička Doris Ruschová, v současnosti působící na DePaulově univerzitě v Chicagu. Často ve hrách řeší problematiku mentálního zdraví, snaží se zprostředkovat zkušenost lidí trpících psychickými problémy. Například hra Elude simulovala maniodepresivní psychózu. Zombie Yoga potvrzuje, že videohry nemusí sloužit k pouhé konzumaci a zábavě, ale mohou pomáhat řešit i komplexnější společenskou problematiku. I když třeba zabíjíte zombíky.

autoři: Martin Macho Macháček , Miloš Hroch
Spustit audio