WavetroniQ představí debut Julianny Barwick

4. březen 2011

Rubrika 3in1 bude i po minulém vydání znovu plně v ženské režii, a to díky regulérnímu debutovému albu Julianny Barwick, které vyšlo v únoru na značce Asthmatic Kitty Records a je nejčastěji popisováno slovním spojením „éterický ambient“.

Devítiskladbová nahrávka těží především z až transcendentního hlasu Julianny, jenž je alfou a omegou celých pětačtyřiceti minut desky The Magic Place.

Metoda loopovaného a postupně přes sebe vrstveného bezeslovného zpěvu, doprovázeného droney, subtilní hrou na klavír či decentními rytmickými podklady, je na jedné straně jednoduchá a na té druhé současně velice efektivní. Výsledné meditativní tracky na pomezí instrumentálního ambientu, new age a moderní vážné hudby působí komorně i okázale zároveň – oficiální prvotina Julianny Barwick zní skvěle se sluchátky na uších, ale stejně dobře by mohla burácet z reproduktorů v zaplněném kostele či chrámu.

02273827.jpeg

Zbylý čas prvního březnového WavetroniQu už sice bude opět převážně v mužské kompetenci, nicméně stylově se od rubriky 3in1 nijak výrazně neodkloní. Ať už zazní Anders Ilar z kompilace Stories Of Old, obsahující skladby z let 2002 až 2009, Ryan Connor aka Sublamp s albem In Our Hiding Voice coby prvním letošním releasem labelu Hibernate nebo Bvdub a jeho deska One Last Look At The Sea, kterou v únoru poskytnul zdarma ke stažení, k překročení žánrového trojúhelníku ambient – drone – modern classical prakticky nedojde. V prvním březnovém WavetroniQu tedy bude mít po čase opět navrch offbeatová elektronika.

Playlist pořadu:
Larkian - La Plus Sauvage [Un Disque Pour Ne Pas Danser] /Cathedral Transmissions, 2010/
Anders Ilar - Heliopause [Stories Of Old] /Yard Rec, 2010/
Yuri Lugovskoy - Untitled 7 [Yuri Lugovskoy] /Moteer, 2010/
Benoît Pioulard - Purse Discusses [Lasted] /Kranky, 2010/
Sublamp - Tunnels [In Our Hiding Voice] /Hibernate, 2011/
Fieldhead - Opened Window [Riser] /Gizeh Records, 2010/

Rubrika 3in1:
Julianna Barwick - The Magic Place /Asthmatic Kitty Records, 2011/
Vow
Prizewinning
Flown

Geoff Mullen - Untitled 3 [Bongo Closet] /Type, 2010/
Bvdub - The Wall Between Us [One Last Look At The Sea] /Quietus Recordings, 2011/
Global Goon - Borkend [Quones] /J-Hok Records, 2011/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.