William Doyle vydal poctu britským předměstím. Pomáhal mu i Brian Eno

6. listopad 2019

V Komplexu jsme si po nabitých dílech o Nicku Caveovi nebo Kim Gordon dali přestávku a místo jednoho velkého tématu připravili svižné listování novinkami. Kromě nebývale lyrických Sunn o))), digitálního popu Eartheater nebo irských Lankum momentálně nejvíc posloucháme nenápadnou desku britského zpěváka a skladatele Williama Doyla.

William Doyle zaznamenal nečekaný úspěch v roce 2014, kdy bylo debutové album jeho synthpopového projektu East India Youth nominováno na prestižní Mercury Prize. Doyle ale na tenhle sukces zareagoval celkem netradičně – po vydání druhé desky tenhle projekt rozpustil a začal natáčet pod svým vlastním jménem. Měl přitom blízko k ambientu. Jeho alba jako The Dream Derealised nebo loňské Near Future Residence připomínala počáteční ambientní desky Briana Ena, zároveň se dívala do budoucnosti a otevírala otázky ekologické udržitelnosti.

Právě Brian Eno se objevuje na aktuální desce Your Wilderness Revisited. Místo ambientu se ale Doyle obrací spíš k prvním sólovým nahrávkám Briana Ena po odchodu z Roxy Music – Your Wilderness Revisited je promyšlený art pop, který svými klenutými refrény a saxofonovými sóly občas připomíná i glam rock. Doyle tohle album věnoval britským předměstím, ve kterých vyrůstal a která formovala jeho pohled na svět. Nahrávku o urbanismu, místech a vzpomínkách je tak nejlepší poslouchat při procházce po městě. Nebo lépe řečeno na té tenké hranici, kde město končí a začíná divočina.

Co můžou nabídnout industriální veteráni Justin Broadrick a Kevin Martin a jak jejich soundu prospívá performerka a básnířka Moor Mother? A jaké jsou spojnice irského folkloru a metalu? Poslechněte si celý Komplex!

Playlist:

William Doyle – Blue Remembered (self-released, 2019)
William Doyle – Design Guide (self-released, 2019)
Zonal – In A Cage ft. Moor Mother (Relapse Records, 2019)
Eartheater – High Tide (Chemical X, 2019)
Eartheater – Fontanel (Chemical X, 2019)
Lankum – The Young People (Rough Trade, 2019)
Sunn o))) – Frost (Southern Lord, 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.