Z vesnice až do Paříže. Kapela Dimenze vypráví příběh o lásce ke kytarám a skládání na periferii

4. srpen 2020

Ve Startéru zabodovali songem Paříž, novoromantickou rockovou baladou o procházení se po městě bohémů a popíjení vína, samozřejmě dojde na růže i na „merci“. Anachronismus, nebo odvaha? Těžko říct. Frontman kapely Dimenze Richard je tak trochu lajdák, který se nezajímá o hudbu kolem sebe. A tak trochu je to nový Jan Cézar.

Když jsme poprvé slyšeli Dimenzi, kapelu, kterou kolem sebe postavil vytáhlý rocker a lamač srdcí Richard Zálešák, byli jsme na rozpacích. Není tohle už trochu za hranou? Má ještě smysl dělat Olympiky pro mileniály? Nakonec jsme se do nekompromisního zvuku zamilovali. A když jsme pozvali Richarda do studia, trochu jsme pochopili, odkud se ona nekompromisnost bere. 

„Českou hudbu neposlouchám,“ říká dvacátník, který z domácí scény zná snad jen Karla Gotta. Do playlistu si vybral Beatles, Michaela Jacksona, Pink Floyd, Arctic Monkeys a Doors, ale ty jsme mu nakonec zatrhli. Kvůli Jimu Morrisonovi by totiž nevybyl čas na Richardův nový hudební triptych – tři spojené songy, které nezáměrně navazují třeba na Mňágu a Žďorp, kapelu, o níž prý slyšel.

Čtěte také

Mimo mikrofon jsme frontmanovi Dimenze radili, ať si naposlouchá, co se na české scéně za poslední dvě tři dekády událo. Na druhou stranu, jeho adaptace Mňágy se dost povedla a vůbec bychom se nedivili, kdyby z ní byl hit. Možná za to může izolace ve vesnici Nivnice, která Richardovi brání v orientaci na hudební scéně. A možná je to jeho vlastní tvrdohlavost, která v kombinaci s nepopiratelným skladatelským talentem z Dimenze dělá kapelu s velikým potenciálem. A navíc – Billie Eilish taky neznala Van Halen. Richard zná zase jenom Van Halen, třeba to taky bude fungovat! 

Poslechněte si poslední Startér o kapele Dimenze. Dozvíte se taky, že bubeníci se nejlépe nabírají v linkovém autobuse, a prozradíme, jak dopadl první kapelní koncert na vesnické zábavě na koupáku.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.