Za prostitutkami z Václaváku

17. říjen 2013

Kam si chodil užívat Franz Kafka nebo Otto von Bismarck? Přece do vyhlášených nevěstinců v Kamzíkově ulici. I tam jste mohli vyrazit s Václavem Hájkem při procházce Václavákem Po stopách pražské prostituce v rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu.

Až do roku 1922 byla prostituce ve většině evropských zemí, včetně zemí českých, legální živnost, která šla ruku v ruce s rozvojem moderního městského života. Jen v Praze fungovalo 20 až 40 nevěstinců, jejichž provoz byl pravidelně dozorován nejen policií, ale i lékaři. Prostituci jakožto prostředek zabraňující obávané a deviantní onanii svého času doporučoval i Tomáš Akvinský nebo svatý Augustin. Stopování pražské prostituce začalo u stánku v pasáži Paláce U Stýblů, a to obdobím pro prostituci nepříznivým – socialismem. „V přední části stánku byla údajně trafika, v zadní pak lůžko, kam trafikantka pouštěla za mírný obolus jako do hodinového hotelu. Další místa, kde se za socialismu ilegálně provozovala prostituce, byly různé hotely, tam se člověk na recepci nenápadně mohl na prostitutku doptat.“

Takovou možnost údajně nabízel i hotel Ambassador, podobně jako další, kam běžně jezdila zahraniční klientela. Doptat na prostitutku jste se před revolucí mohli u taxikáře nebo v některých snack barech. Prostitucí se ve svém volném čase prý zabývaly i některé prodavačky legendárního automatu Koruna na Václavském náměstí. „Na Václaváku putovala slavná Kaiserova kavárna, od sklonku 19. století do konce 30. let. Několikrát se stěhovala, byla to noční kavárna a i tam bylo hodně nabídek ze strany dam, nicméně pak se muselo jít na hodinový hotel.“

02987841.jpeg

V době, kdy byla prostituce ještě v mezích zákona, platilo, že většina lehkých dam pocházela z jiných měst, než ve kterých provozovaly svoji živnost. Koncem 19. století u nás nejstarší řemeslo provozovalo hodně Maďarek a Němek. Díky pečlivě vedeným záznamům se dochovaly také údaje o počtech prostitutek v daném městě. „V Klatovech, což je okresní město, bylo kolem roku 1900 evidováno 440 oficiálních prostitutek,“ dokresluje situaci Václav Hájek. Z Václavského náměstí ústí neonově osvětlená ulice Ve Smečkách, dnes jedno z center pražské sexuální turistiky. Najdeme tu kabarety, saunu a další podniky, jejichž oficiální činnost neodpovídá realitě.

Nedaleko Staroměstského náměstí se v historické zástavbě klikatí úzká Kamzíkova ulice. Tam se na sklonku 19. století nacházelo přibližně 10 nevěstinců různé úrovně, které uspokojovaly potřeby měšťanů, ale i studentů nebo církevních hodnostářů. „Ty úrovně se lišily samozřejmě podle toho, kolik stála služba, jak byly nevěstince vybaveny, jestli to bylo s občerstvením… Nejhoršímu nevěstinci v Praze, který vypadal trochu jak tohle zákoutí se střechou, se říkalo V p****i." Zato nejvyhlášenější a exkluzivní nevěstinec v Kamzíkově ulici byl U Goldschmiedů. Sem občas zabrousil Franz Kafka, pruskou mužnost zde prokazoval Otto von Bismarck a při návštěvě Prahy sem opakovaně zavítal i František Ferdinand d'Este.

Procházku Po stopách pražské prostituce jsme pak pietně ukončili v nechvalně proslulé Perlovce. Dnes tady najdete už jen plaketu věnovanou padlým ženám, připomínající neveselé osudy některých z nich.

02985007.jpeg
Spustit audio