Začíná série Návštěvníci. Kde se mladí cítí doma a co obětují bydlení svých snů?

12. únor 2021
Návštěvníci

Série Návštěvníci chodí na návštěvy tam, kde se mladí lidé cítí doma. Jak se mění představy o bydlení mladé generace? Jak se žije v podnájmu, v mobilheimu nebo s hypotékou na krku? To zjišťuje Jonáš Zbořil v sérii, která startuje 25. února.

Je pro mladé lidi pořád důležité vlastnit bydlení? A co člověk musí obětovat, aby na něj mohl dosáhnout? Kdo se za svým „vinohradským bytem“ přestěhuje do jiného města a kdo kvůli pocitu osamostatnění se od rodičů utíká do mobilheimu? Jak vypadá mileniálské bydlení snů?

Série Návštěvníci se vydává do domácností mladých lidí a zjišťuje, co pro ně ve světě čím dál různějších životních drah, ale i čím dál hůře dostupného bydlení znamená být doma. Kdo se cítí nejlépe v obytné dodávce a kdo preferuje byt s ústředním topením? Kdo si myslí, že to v otázce bydlení měli naši rodiče snazší, a kdo by bez jejich pomoci bydlet vůbec nemohl?

Série Návštěvníci přinese příběhy nájemníků i vlastníků s hypotékou, lidí žijících v komunitním i mezigeneračním bydlení, ale i těch, kteří bydlí na čtyřech kolech nebo na vodě. Co tito lidé dělají, aby se ve svých bytech i kolejních kójích necítili jako návštěvníci, a co o jejich příbězích soudí sociologové, ekonomové a další odborníci?

Po tom všem pátrá redaktor Jonáš Zbořil v Návštěvnících. Série o bydlení na Radiu Wave startuje 25. února. Můžete si ji pustit na webu Radia Wave, na portálu mujRozhlas.cz nebo v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.