Žádný důvod nosit barvy duhy, promlouvá Johnny Cash na stránkách komiksu

14. listopad 2016

Na Folsomskou věznici padá tma. Z okna cely se line píseň, kterou skládá jeden z vězňů. Jmenuje se Glen Sherley a „Greystone Chapel“ se brzy stane hitem, protože ji na svém koncertě před folsomskými vězni odehraje country ikona Johnny Cash. Touto expozicí začíná první kapitola grafického románu Johnny Cash – I See a Darkness od německého autora Reinharda Kleista.

Reinhard Kleist, českému čtenáři známý především díky působivému komiksu Boxer o polském Židu Hercku Haftovi, začal na svém díle pracovat už v momentě, kdy přišel do kin Mangoldův snímek Walk the Line. Nicméně Kleistova metoda a především to, co svým vyprávěním sleduje, je od filmu odlišné a v lecčems i věrohodnější. Tam, kde se Walk the Line plně zaměřuje na romantický vztah mezi Cashem a June Carterovou, který vyvrcholí happy endem, Kleist upírá svou pozornost především na Johnnyho souboj se závislostí na amfetaminech a se sebou samým. Právě drogy a jejich dopad jsou tak alfou a omegou příběhu o country desperátovi, který chtěl být již od dětství „jako ti chlápci z rádia“.

Černobílý a expresivní kreslířský styl pohání rychle odsýpající příběh. Noirovou atmosféru přiživují intermezza v podobě výtvarně ztvárněných hitovek Cashovy kariéry, ať už se jedná o úvodní prologovou scénu o vraždě v Renu ze skladby Folsom Prison Blues, nebo příběh o chlapci jménem Sue. Kleist je dobrý vypravěč a má cit pro dynamiku těžící z jeho záliby ve westernech. Ilustrovanými písněmi ředí příběh směřující až k památnému koncertu pro nebezpečné trestance právě ve Folsomské věznici. Životní příběh Cashe Kleist vložil do úst právě Sherleymu, který o zpěvákovi vypráví svým spoluvězňům.

Johnny_Cash_3_3_:_I_See_a_Darkness

Johnny Cash 3/3 : I See a Darkness


Johnny Cash was a seventeen-time Grammy winner who sold more than 90 million albums in his lifetime and became an icon of American music in the twentieth century. Graphic novelist Reinhard Kleist depicts Cash’s eventful life from his early sessions with Elvis Presley in 1956 through the 1968 concert in Folsom Prison, his spectacular comeback in the 1990s, and the final years before his death in 2003. A bestseller and award-winner in Europe, 'Johnny Cash: I See a Darkness' vividly portrays the unpredictable, turbulent life of a loner, patriot, outlaw, and music business rebel with all the drama and character befitting the man who became a legend in his own lifetime.

Na dvou stech stránkách Cashovy biografie se autor nejvíc zamýšlí nad tím, jak moc bylo nadužívání amfetaminů ničivé pro zpěvákovu osobnost a zároveň jakýmsi hnacím motorem jeho kreativity. Nenachází jednoznačnou odpověď, spíše pomáhá Cashe vidět i z jiného úhlu, bez zbytečného patosu nebo moralizování. Jsme svědky hudebníkova vyrůstání v nuzných poměrech na plantážích, vztahu s tragicky zesnulým bratrem Jackem, divokého snění o slávě i jejího postupného dosažení.

Cash se pohybuje na hraně, jako všechny temnotou sužované hvězdy. Ať už jde o demolování hotelových pokojů, „prozření“ v jeskyni Nickajack, řízení pod vlivem i vydírání od Ku-klux-klanu kvůli singlu o Iru Hayesovi. Na druhé straně pak stojí davy milujících fanoušků. Ne nadarmo si jeden z policistů, kteří zatkli Cashe po jednom z drogových excesů, posteskne, že jej nerad vidí v takovém stavu, jeho žena má prý totiž doma všechny nahrávky. Nebývale velký prostor dostává i Cashova první manželka Vivian Liberto, která na něj čekala dlouhé tři roky, než se vrátil z druhé světové války.

03743666.jpeg

Kleistův román je tak povedenou a komplexní sondou do nitra invenčního country zpěváka se všemi jeho vzestupy i pády. Zbytečně ho neadoruje, naopak mu dává nepřikrášlený a lidský rozměr, který je díky tomu srozumitelný nejen pro skalní fanoušky Cashova odkazu. Vidět temnotu, dotknout se jí a vrátit se zpět.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.