Zahrada, kterou Trnka v Plzni zapomněl

20. červen 2014

Na plzeňské zastávce Na záhorské vystoupíte z tramvaje číslo 4 a projdete vilovou čtvrtí. Za chvíli šplháte po úzké vydupané cestičce podél plotu a vejdete do zelené buše, nad kterou vykukuje paneláček studentských kolejí. „Bereme vás na zahradu cestou, kterou máme radši, protože je nenápadná a vy tam tak vplujete,“ říká Alena Lehmannová, která mě se svým kolegou z plzeňského spolku ENVIC Václavem Čubrem vede do Zapomenuté zahrady.

V tomto pohádkovém místě si hrála jako malá a nyní se rozhodla ho otevřít i pro ostatní Plzeňany. Město posekalo trávu a na několika paloučcích se od loňska konají různé společenské akce, je tu postavený kompostér, u kterého sídlí rodina čmeláků, a místní sem mohou kdykoliv utéct z města na deku, číst si, hrát si, opékat buřty a relaxovat.

V jaké části Plzně se nacházíme?
Jsme někde na pomezí vnějšího okraje vnitřního centra a je úžasné, že tahle zahrada je 20 minut od náměstí pěšky a jednu stanici tramvají.

03148516.jpeg

A proč se jí říká Zapomenutá zahrada?
Protože se o ní pořád moc neví a pro veřejnost se otevřela loni v létě poprvé. Je to takový zapomenutý prostor, trnkovsky naladěný, se spoustou zákoutí a plný divočiny. Rozhodně to není otevřený městský park. Je tam vysekaný poměrně velký prostor, takže je tam piknikové místo a děti si tam můžou hrát na honěnou a na schovávanou, a letos to vypadá, že bude velká úroda, takže se dá nacpat i něco do bříška.

A máte tam kocoura, když jste zmínila toho Trnku?
My jsme ho neviděli, ale určitě tam někde je.

Komu zahrada patří?
Pozemek je městský a slouží jako rozvojová plocha pro fakultní nemocnici. Dříve to byla zahrada, ve které si vězni pěstovali svoje vlastní jídlo.

03148518.jpeg

A co zde organizujete?
Všechno začalo v rámci programu Pěstuj prostor společnosti Plzeň 2015 a první velká akce byl workcamp loni v létě, jehož součástí byl Sousedský večer. Na podzim to pak byly Slavnosti jablek, vařila se jablka, moštovala, byla tu směnárna receptů a lidi nosili různé vlastní dobroty. A v letošním roce byl druhý ročník Sousedského večera, který tentokrát probíhal na mnoha místech a organizovala ho znovu Plzeň 2015. Naším plánem je ještě připravit Vánoce v Zapomenuté zahradě, kdy bychom rádi tady společně s rodinami s dětmi v příšeří a při svíčkách rozvěsili ptačí krmítka, nějaké dobroty pro ptáčky a zazpívali si koledy.

Zmínil jste ENVIC, co ta zkratka znamená?
Ta čtyři písmenka znamenají Environmentální centrum. Jsme občanské sdružení, podle nové právní formy zapsané jako spolek. Pořádáme plzeňské farmářské trhy, věnujeme se veřejnému prostoru, stavitelství, pohodlnému, příjemnému, ekologickému a ekonomickému bydlení, pomáháme obcím se získáváním dotací, zahradničíme, vaříme.

03148520.jpeg

Co chystáte na rok 2015?
Na rok 2015 chystáme například projekt z programu Pěstuj prostor, který se jmenuje Rozkvetlá Plzeň. Vyústí na jaře v roce 2015, kdy budeme vstupovat do té slávy evropského hlavního města kultury. Celá Plzeň by měla rozkvétat ideálně desetitisíci květy žlutých narcisek. Je to jarní cibulovina a sází se na podzim, takže letošní podzim budeme společně s veřejností narcisky vysazovat volně do travnatých ploch jak v centru, tak úplně na okrajových částech sídlišť. Přihlásit se můžou přes ENVIC nebo přes facebookové stránky.

www.envic-sdruzeni.cz
cs-cz.facebook.com/sdruzenienvic
www.verejnyprostorvplzni.cz/pestuj-prostor
www.envic-sdruzeni.cz/zahrada-zahradniceni/zapomenuta-zahrada/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.