„Zákazem přijímání migrantů vlády neovlivní pašeráky, těm je to jedno,“ tvrdí aktivistky

23. červenec 2018

„Není pravda, že přijímáním migrantů povzbuzujete další a podporujete tak pašeráky, to se neprokázalo. Pašeráci mají zaplaceno za přijaté i mrtvé,“ tvrdí Magda Faltová. „Není to život, ale přežívání. Lékaři bez hranic upozorňují i na příšerné psychické zdraví v uprchlických táborech, navíc je tam mnoho dětí,“ popisuje situaci na Balkáně Marie Heřmanová. Podle obou by měly existovat legální způsoby, jak se budou lidé do Evropy moci bezpečně dostávat.

Nejvíce se o migraci psalo v souvislosti s uprchlickou krizí v roce 2015. Do Evropy míří od té doby méně lidí, ale debata o uprchlictví stále výrazně ovlivňuje evropskou i českou politiku. Tisíce lidí jsou v dočasných utečeneckých táborech, nemohou se vrátit do zemí původu ani pokračovat do Evropské unie. Z Afriky se snaží dostat na evropský kontinent lodí, tato cesta je smrtelně nebezpečná. Jednotné politické řešení se v Unii rodí obtížně, Česko se přijímání uprchlíků brání.

„Česká republika zadržuje lidi, kteří směřují do Německa. Počty jsou to poměrně malé, kontrol není mnoho a běženci se Česku vyhýbají,“ tvrdí Magda Faltová. Podle ní za letošek do EU zamířilo zhruba 50 tisíc lidí. Takové číslo nepovažuje za velké, dodává, že zhruba 3 procenta lidí na světě někam migrují a Evropská unie má přes půl miliardy obyvatel a je schopná určité množství migrantů přijmout.

Magda Faltová a Marie Heřmanová

„Migraci odmítá řešit Česká republika a některé státy EU, a tak zůstává na bedrech nejchudších zemí, jako je Bosna,“ říká Marie Heřmanová o politickém rozměru migrace a situaci na Balkánském poloostrově. Jednou z důležitých cest je totiž tzv. balkánská trasa. Utečenci mířili do zemí EU přes Srbsko a Chorvatsko, které ale cesty uzavřely. Proto se nyní snaží migranti projít hornatou Bosnou a Hercegovinou, na jejímž území se jich v současnosti zdržuje odhadem deset tisíc. Podle Heřmanové i Faltové je migrace zodpovědností celé Evropy, přestože lidé nejčastěji směřují jen do některých jejích částí.

Magda Faltová je ředitelka Sdružení pro integraci a migraci. Marie Heřmanová je tisková mluvčí spolku Pomáháme lidem na útěku.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.