„Základem reportáže je pochopit člověka,“ říká Mariusz Szczygiel v Liberatuře o nakladatelství Absynt

6. prosinec 2017
Liberatura

Vstup slovenského nakladatelství Absynt na domácí knižní trh je jedna z literárních událostí letošního roku. K českým čtenářům se díky Absyntu dostává žánr reportážní literatury a knihy o tom, jak se Japonci vyrovnávají s následky tsunami a jaderné katastrofy z roku 2011, nebo o lidech, kteří si dnes dobrovolně navlékají kápi Ku-klux-klanu.

O potřebě knižních reportáží v době přeplněné komentáři „četl jsem jenom titulek, ale…“ jsme v Liberatuře mluvili se zakladateli Absyntu Filipem Ostrowskim a Jurajem Koudelou a také s oblíbeným novinářem Mariuszem Szczygielem.

„Přístup k informacím je dnes velmi rychlý. Chybí verifikovatelnost, časový odstup. Literární reportáž umožňuje autorovi několikrát se k tématu vracet, podívat se na něj z různých úhlů, poukázat na souvislosti. Navíc pracuje s jazykem, který je literární, který dokáže daleko lépe přinést emoce, které se v tématu nacházejí,“ říká o literární reportáži Juraj Koudela. Spolu s Filipem založili Absynt před dvěma lety a u slovenských čtenářů měli velký úspěch. Mariusze Szczygiela, jehož literární sondy do duší Čechů Gottland nebo Udělej si ráj před lety způsobily senzaci, nepřekvapuje, že ze čtení reportáží už je na Slovensku móda. V jeho rodném Polsku mají literární reportáže více než stoletou tradici, jejich autoři, včetně Szczygiela, jsou za celebrity, které se běžně objevují na předních stránkách lifestylových časopisů.

„Byl jsem jedináček, máma mě často nepouštěla ven, nemohl jsem hrát kopanou s klukama, protože měla strach,“ vypráví Szczygiel, jak se dostal ke psaní textů. „Když už jsem ven směl, musel jsem udělat něco, aby mě ti kluci měli rádi. Vyprávěl jsem jim historky, později jim psal slohovky. Zjistil jsem, že umím psát a umím pozorovat. Byl to přirozený vývoj.“ K tomu, aby člověk psal dobré reportáže, potřebuje podle hostů Liberatury ještě jednu schopnost – mít rád lidi, neodsuzovat je, neospravedlňovat, spíše je pochopit. Alespoň to je podle Szczygiela, Ostrowskiho a Koudely základ polské literární reportáže.

Poslechněte si Liberaturu o nakladatelství Absynt, dostanete tipy na nejlepší knihy pod stromeček pro čtenáře, které zajímá, co se ve světě děje.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.