Žánrový kleptoman zrozený z indie devadesátek. Quentin Tarantino slaví 60

27. březen 2023

Americký režisér a scenárista Quentin Tarantino, autor Pulp Fiction, Kill Bill, Tenkrát v Hollywoodu a dalších filmů, má 27. března narozeniny. Slaví 60 let. Jak je to s násilím a ženami v jeho filmech? A v čem je přelomová jeho práce s hudbou? Poslechněte si třetí díl nového podcastu Vlna.

Filmy Tarantino točí od devadesátých let, nejdřív jako scenárista, pak také jako režisér. Je to tvůrce vycházející ze žánrů, které miluje, ale stavějící na svérázném dialogu. Má dva Oscary, přičemž oba jsou za scénář, ani jeden za režii.

„Je to takový filmový kleptoman. Půjčuje si, a otevřeně to přiznává, z klasik i brakových žánrů. Patří do velmi úzké skupiny režisérů, kteří prodávají svoje filmy čistě na své jméno. To je privilegium, kterého se dostává čím dál menšímu počtu režisérů,“ popisuje filmový publicista Václav Rybář, který v podcastu hodnotí například i Tarantinovy kasovní výsledky.

„Na rozdíl od jiných tvůrců, kteří začínali s indie filmy s výrazným rukopisem, on tomu zůstal věrný,“ říká filmová publicistka Kateřina Špičáková, která se jinak kriticky zamýšlí nad fetišizací ženských postav v jeho filmech a problematickými momenty z některých jeho natáčení. Přelomový je Tarantinův způsob používání hudby, o čemž v podcastu mluví Pavel Klusák, hodnotící práci na písničkových soundtracích bez původní hudby i spolupráci s Enniem Morriconem.

Poslechněte si nabitý podcast Vlna věnovaný dílu Quentina Tarantina, hudbě, násilí, ženským postavám, žánrovým výpůjčkám a dalším rysům jeho tvorby.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.