Záporák Thanos z Avengers je memová superstar

15. duben 2019
Fenomem

Příští týden má premiéru poslední díl superhrdinské filmové série Avengers nazvaný Avengers: Endgame. Jednou z klíčových postav příběhu je Thanos, fialový supersilný padouch, který se rozhodne zachránit vesmír tím, že ho zbaví poloviny živých bytostí. Thanos je trochu nihilista, je posedlý smrtí a destrukcí, prostě záporák jak vyšitý, jenže zároveň je mimořádně populární. Včetně memů.

V komiksech se Thanos objevuje už od 70. let, ale do povědomí většiny fanoušků pronikl až díky aktuální filmové sérii. Její zatím poslední díl Infinity War byl nejvýdělečnějším filmem loňského roku a v historické tabulce mu patří čtvrté místo. Tomuto šílenství odpovídá i ohlas, který má série na internetu. Dr. Strange, Spiderman a další ale musí prominout, zdaleka nejpopulárnější postavou filmové série v memové kultuře je Thanos.

Fialovému záporákovi je věnováno hned několik memů, které vloni ne a ne zemřít – populární je tzv. disintegration meme – scénka, v níž Thanos luskne prstem, a z povrchu země začnou mizet lidé – v různých variacích se na atomy rozpadají postavy z animáků, youtubeři, sportovci nebo politici. Pak je tady mem Let Me Guess Your Home, v němž Thanos vzpomíná v rozhovoru s Dr. Strangem na svoji domovskou planetu a na pozadí běží vtipně kontrastní podklady z Minecraftu, Robloxu nebo Shreka.

Hodně zajímavý byl i ironický obrázkový mem Thanos Did Nothing Wrong, ve kterém různé slavné osobnosti z historie tvrdí, že fandí jeho destrukčnímu plánu. Tenhle mem dotáhli nejdál fanoušci v jedné diskuzní skupině na Redditu, kteří přesvědčili administrátory, aby v určený den vymazali polovinu účtů. Stalo se a sto tisíc uživatelů prostě zmizelo. Jako lusknutím Thanosovým prstem. Do kategorie vyložených absurdit pak spadá mem Thanos Car, v němž ho fanoušci montují na fotografie aut. Jeho brada totiž připomíná přední nárazník u velkého terénního auta.

Proč je vlastně Thanos tak oblíbený? Málokterý záporák z fikčních světů dokázal to co on a dotáhl svůj vražedný plán do konce. Fialový padouch má ale přes svoje ďábelské motivace v sobě i něco lidského, něco, co nás s ním spojuje. Třeba to, že ničí, a přitom si myslí, že koná dobro. Hodně tím evokuje Darth Vadera z Hvězdných válek, dalšího záporáka s lidskými emocemi.

Sami bratři Russové, tvůrci aktuálních filmových bijáků s Avengers, ostatně přiznávají, že chtěli stvořit přesně takového záporáka. Koneckonců fanoušci se filmům z univerza Marvelu často smějí, že jejich záporáci za moc nestojí, tak teď dostali konečně někoho, koho může jeden tak nenávidět, až ho bude milovat.

Darth Vader je roky tak populární, že lidé nosí jeho masku třeba v karnevalových průvodech. Thanosova maska je ostatně už taky v prodeji a po uvedení Avengers: Endgame nepochybně půjdou její prodeje nahoru. Nejspíš můžeme čekat i další tsunami memů s Thanosem. A tak se dá očekávat, že se k němu možná v budoucnosti ve Fenomemu ještě vrátíme.

Poslechněte si nový Fenomem a dozvíte se, proč internet miluje Thanose a co má společného s Darth Vaderem z Hvězdných válek. A kdo bude mít letos na sobě Thanosovu masku?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.