Zatím v mém životě nešlo nic podle plánu. Hrát na Glastonbury je šílený, říká frontman Easy Life

8. duben 2022

Jedna z nejdravějších britských kapel – pětičlenná parta z Leicesteru Easy Life – konečně zavítala do Prahy odehrát svůj dlouho odkládaný koncert. 24. března vystoupili ve smíchovské MeetFactory, kde představili materiál z debutové desky Life’s a Beach. Na místě, jen chvíli po zvukové zkoušce, frontman Murray Matravers vyprávěl o přijetí jejich alba, úzkostech souvisejících s exponovaným životem i jedné z nejlepších děkovných řečí v historii, kterou má sám na svědomí.

„Měl jsem covid asi tři dny před začátkem tour, takže jsme museli znovu přesunout Paříž a Kolín, což bylo poněkolikáté. To je samozřejmě blbý, ale už se cítím dobře. V Praze jsem byl asi 2x nebo 3x. Myslím, že je nás na tour aktuálně 12 nebo 14, takže je to sranda. Praha nabízí spoustu možností pro hromadu opilých a hlučných Angličanů, jako jsme my,“ říká Matravers, který v rozhovoru mluví také o tom, že v jeho životě zatím nic nešlo podle plánu. To, že turné kapely Easy Life po Evropě probíhá nad očekávání, je vidět i na nadšených reakcích, které kapela dostává.

„Staly se nám nějaké šílené věci, dostali jsme hodně zvláštních reakcí, které jsme na jiných místech nedostali – jako moshování a tak. V Anglii pokaždé lidi šílí a vždycky pijí, nebyl jsem si ale jistý, jestli se to bude dít i jinde. Zatím se to děje, což je super,“ vypráví Matravers. V rozhovoru zavzpomínal také na své hudební začátky během vyrůstání na ekologické farmě s chovem ovcí a skotu, kde měl k dispozici bicí a piano. Silnou pozici Easy Life na mezinárodní hudební scéně definuje třeba i fakt, že letos znovu vystoupí na slavném festivalu Glastonbury. „Je to šílený. To je vrchol našeho seznamu přání,“ přiznává Matravers.

Na žebříčkový boj s americkou zpěvačkou Olivií Rodrigo vzpomíná Matravers nadšeně, ale hitparády ho obecně nechávají chladným – nepovažuje je za dobrý indikátor úspěchu. Na otázku, zda někdy zápasí s trémou a úzkostmi před vystoupením, má jasnou odpověď: „Panebože jo, neustále. Během rozhovorů, na pódiu, během sexu, při seznamování. Potýkám se s tím hodně. Myslím ale, že se s tím potýkají všichni, někteří to jen fakt dobře skrývají.“

Jaký je trik k tomu zůstat zapálený pro kapelu? A jak vypadá jedna z nejlepších děkovných řečí historie? Poslechněte si celý rozhovor s frontmanem britské kapely Easy Life.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.