Zejtra je nám dvacet! S Robertem Vlčkem o historii Kritické situace od poloviny 80. let až po současnost

27. leden 2021

Kritická situace patří neoddiskutovatelně mezi nejdůležitější kapely domácí nezávislé scény. Vznikla v už v polovině 80. let a společně například s P.S., ze kterých ostatně vzešla, OPM nebo F.P.B. patřila mezi vůbec první punkové kapely. Lépe řečeno hardcore-punkové, protože právě tihle náctiletí kluci z Prahy 6 přimíchali do klasického punku jako jedni z prvních i vlivy Dead Kennedys, Discharge nebo M.D.C.

Začal tak vznikat specifický, agresivní a rychlý sound, který neměl na tehdejší scéně obdoby. Ve své naprosto autentické podobě ho pak zachytila první dvě dema z roku 1988, respektive 1989, a přestože jejich zvuková kvalita je z dnešního pohledu samozřejmě diskutabilní, pořád mají obrovskou sílu a hlavně vypovídající hodnotu.

Na začátku 90. let pak Kritická situace nahrála v pravém slova smyslu revoluční desku, která v roce vydání zapůsobila jako cihla hozená do stojaté vody a měla naprosto zásadní podíl na vzedmutí masivní vlny zájmu o hardcore.

Robert Vlček stál na samém začátku vzniku kapely, byl aktivním účastníkem všech překotných změn v sestavě a zásadně se podílel i na návratu Kritické situace na pódium v roce 2013, kdy třikrát za sebou vyprodala Lucerna Music Bar. Při té příležitosti tehdy vydali kompilační CD, mapující porevoluční historii kapely, které nedávno vyšlo i na vinylu.

Právě to byla původní záminka pozvat si Roberta do studia a zeptat se, jak to vlastně všechno bylo. Jeho vyprávění pak bylo tak poutavé, že jsme tentokráte stihli zahrát jen tři písničky. Což ovšem v tomto případě vůbec nevadí.

Co přimělo Kritickou situaci k myšlence reunion koncertu? A jakou roli hrál při její realizaci YouTube? Poslechněte si celý díl s tím nejpovolanějším vám odpovědět!

Spustit audio