Žena v období přechodu je jako kukla, z níž se něco nového vylíhne, říká autorka knihy Padesátka

30. srpen 2023
Záložka

Pozvání do posledního dílu Záložky přijala Lenka Kapsová, překladatelka, učitelka angličtiny a nově i autorka knihy Padesátka o tom, co prožívají ženy v období, o kterém se příliš nemluví.

„Je snadné dohledat si informace o fyzických projevech menopauzy, i protože výrobci nabízejí různé preparáty na zmírnění symptomů, což je určitě dobře. Nějaké zmínky o psychických výkyvech se dají taky najít, ale já jsem od začátku měla předpoklad, že jde o komplexní životní období. A protože mi přechod polopaticky vsugeruje, že někam přecházím, tak jsem byla zvědavá, kam to bude. V tomhle věku máme i možnost se zastavit a zrevidovat si smysl svého počínání,“ vysvětluje Kapsová důvody k napsání knihy.

Lenka Kapsová se svou knihou

Ženy v tomto období nachází nový vztah ke svému tělu. Přestože síly ubývají, mají víc času se na tělo soustředit. „Ženy mluví o větší vnímavosti, nemá to ale jen povrchní podobu, jsou se svým tělem víc v kontaktu, lépe mu rozumějí. To mi přijde jako úžasný dar,“ říká.

„Žena v tomto věku se může podívat do sebe, nadechnout se. Ten mezník přechodu vypadá uměle, ale opravdu spoustu žen říká, že když to pak skončilo, o něco přišly. Je to přinejmenším signál k nějakému ponoru, říct si, že je čas na něco nového, a co by to mohlo být, je pro každou z nás něco jiného. Je dobré o tom mluvit i s dětmi, aby věděly, že maminka je v období kuklení, kdy se z ní třeba něco nového vylíhne,“ dodává.

Proč se Lenka Kapsová rozhodla napsat knihu o ženách v přechodu? Co si od ní slibovala? A jaká je podobnost s problémy mladých lidí? Poslechněte si poslední Záložku s autorkou knihy Padesátka!

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio