Spousta knih se dá číst queer pohledem. Záložka po roce opět na Prague Pridu

16. srpen 2023
Záložka

Společně se Záložkou jsme se opět po roce v rámci festivalu Prague Pride vydali do kavárny Patra za queer literaturou. Loni jsme se o ní bavili s autory a autorkami, letos se přesouváme do čtenářské roviny. Pozvání přijaly knihkupkyně Ester Šebestová a překladatelka Sylva Ficová.

Co je queer literatura? Pro Ficovou jsou důležité tzv. queer linky. „Znamená to, že hlavní téma nemusí být queer, ale je spousta knížek, které můžeme číst způsobem, kterému se říká queer čtení. Jinými slovy knihu, o které se obecně nemluví jako o queer, typickým příkladem je Bílá velryba od Hermana Melvilla, můžeme číst jako queer, protože autor byl queer a taky jsou v ní queer scény. Samozřejmě to ale není explicitní tak, jak bychom dnes očekávali,“ říká.

Čtěte také

Dodává, že ji taky baví hledat queer témata v knihách autorů, u kterých se o tom mlčelo, nebo to sami tajili. Nestane se pak, že hledá queer linky i tam, kde nejsou? „Pokud existuje tradice, která literaturu vykládá heteronormativně, tak proč bychom si my nemohli vzít jakýkoliv text a vykládat ho queer pohledem? A to včetně textů biblických, kde je toho dost i pro ženy.“ Šebestové naopak chybí knihy s obyčejnými příběhy, ve kterých to není hlavní téma, ale queer postavy prožívají běžné životy. Stačí jí vlastně jen dobré, milé čtení.

Tento díl Záložky vznikl i díky Františku Baďurovi z projektu Odnaproti, prostřednictvím kterého zviditelňuje současnou českou LGBT literaturu.

Které téma považujeme za evergreen v queer knihách? Chybí v Česku queer knihkupectví? Poslechněte si Záložku s Ester Šebestovou a Sylvou Ficovou, které vám dají osobní tipy na queer knihy.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.