Nečtěte nás proto, že jsme queer, ale proto, že vás naše tvorba zajímá, shodují se autoři

17. srpen 2022
Záložka

Záložka se opět vydala do terénu, tentokrát na festival Prague Pride. Hosty byli queer autoři Jenoféfa Beta, Kamil Marcel Hodáček a Robin Sedlmaierů. Tématem proto musela být queer literatura. Všechny tři spojuje poezie, kterou shodně začali psát v nelehkých životních chvílích, proto, aby se uzdravili. Rozhovor nejen o tom, jak se jejich sexualita projevuje v jejich tvorbě.

„Poezii je integrovaný vnitřní svět, próza nikdy nemůže dát tolik co poezie. Poezie je otevřený svět, je to svět bez limitů, nejsou tam a nesmí tam být,“ říká Kamil, básník a prozaik. Pro básníka Robina je poezie způsob, jak vyjádřit svoje emoce, když to jinak nejde, ale taky je to únik. A básnířka a písničkářka Jenoféfa doplňuje: „Je to něco, co člověk může vypustit hned, nemusí se to dlouho plánovat.“

Hosté Záložky na Prague Pride

Co se týče propojení jejich identity s tvorbou, pro Robina není gender hlavním tématem, protože už ho ani nevnímá, ale dřív se v jeho básních objevovala sexualita. Kamil se ztotožňuje s Michaelem Cunninghamem, který řekl, že se nikoho neprosí, aby ho nálepkovali jako gay autora. Jenoféfa ve své tvorbě nepotřebuje identitu zdůrazňovat nebo s ní pracovat jako s motivem. „Nedělá mi problémy dávat najevo, že jsem trans a gay, ale nechci, aby mě lidé četli proto, že jsem trans autor, ale proto, že je ty básně zajímají.“

„Potěšilo by mě, kdybych v knihkupectví našla LGBT sekci. I z hlediska viditelnosti, nebo když si člověk takový příběh chce přečíst, nebo se o to zajímá, tak je fajn, že to nemusí dlouho hledat,“ vysvětluje svůj postoj ke queer literatuře Jenoféfa. Naopak Kamil si myslí, že čím víc se bude oddělovat, tím víc ji většinová společnost bude vnímat jako něco zvláštního. „LGBT literatuře by pomohla co nejobecnější integrace, aby i takový heterosexuální soustružník sáhl po mé sbírce a doma byl překvapen,“ dodává Kamil.

František Baďura

Tento díl Záložky vznikl i díky Františku Baďurovi, který se věnuje projektu Odnaproti, kterého cílem je zviditelňovat současnou českou LGBT literaturu a dávat prostor LGBT autorům.

Poslechněte si queer Záložku, abyste lépe pochopili, jak svou tvorbu vnímají queer autoři a autorky. Navíc zazní i ukázky jejich poezie.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.