Je dnes ještě potřeba? O festivalu Prague Pride s jeho hudebním dramaturgem Šimonem Holým

5. srpen 2023

Nový díl hotcastu Pot se nese v barvách duhy. Do studia zavítal Šimon Holý, spoluautor popkulturního pořadu Kompot Radia Wave, filmový režisér, hudební skladatel, scenárista a jeden z hudebních dramaturgů festivalu Prague Pride. Moderátoři Eliška Soukupová a Karel Vladyka s ním mluvili nejen o chystaném kulturním programu, ale i o tom, proč je pro něj tento týden hrdosti, emancipace a lásky velmi osobní.

„V minulých letech byl hudební line-up festivalu vystavěný hlavně na slavných queer allies (heterosexuální cis umělci a umělkyně, kteří chtěli podpořit queer komunitu). Tento rok jsme ale moc rádi, že během festivalu představíme hlavně queer umělce,“ říká s velkou radostí Šimon.

„To je to, kam jako hudební dramaturgové festivalu směřujeme –⁠ chceme, aby návštěvníci odcházeli nejen s dobrou náladou a nadějí, ale i se zajímavými queer hudebními objevy. Naším cílem je kultivovat a ukázat, že na Pridu může hrát i něco jinýho než Madonna,“ dodává se smíchem.

Čtěte také

„Lidé si často myslí, že jde jen o ten průvod, ze kterého následně vidí foto a videoreportáže,“ nastiňuje Eliška pohled lidí, kteří se ve queer komunitách nepohybují. „Přitom Prague Pride není jen festival, který druhý týden v srpnu nabízí 182 doprovodných akcí, debat, přednášek, projekcí, výstav a performancí. Celoročně například zastřešuje právní poradenství, poradenství pro teenagery, komunitní centra, podpůrné skupiny pro rodiče i děti, komunikuje s politiky ve věcech queer obyvatelstva a mnohé další,“ osvětluje Šimon aktivity nevládní neziskové organizace.

„Spíše něž boj za práva lidí máme za cíl snahu si víc porozumět a chovat se hezky ke všem lidem bez rozdílu,“ zmiňuje Šimon agendu organizace Prague Pride v reakci na nedávné výsledky studie Být LGBTQ+ v Česku, které se v minulosti věnoval i podcast Vlna na Radiu Wave.

Proč zajít na Pride, i když se neřadíte k LGBTQ+ komunitě? Pride v posledních letech akcentuje i romská témata, proč? Co je to internalizovaná homofobie a je v současnosti Pride vůbec potřeba? Poslechněte si duhový díl hotcastu Pot.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.