Ženami v High Five prostupuje nebetyčné kouzlo savectví

7. listopad 2014

Legendární uskupení Ženy zanechalo v československém undergroundu stopu především díky vrstevnatým dada textům zpívaným mužským sborem a nezapomenutelným improvizacím. Svoji činnost ukončilo téměř před třiceti lety, ale jak říká Zdeněk Hmyzák Novák v našem rozhovoru, příležitostně hrají na pohřbech, křtinách a svatbách.

Vystoupili také v rámci oslav patnáctileté působnosti kapely Skrytý půvab byrokracie v pražské Akropoli. Při té příležitosti jsme Nováka jakožto zástupce Žen vyzpovídali z pěti zásadních desek. Vybrat jenom pět je ale prý kacířský úkol.

Oldřich Janota
To jedno jméno, které mě hodně oslovilo, je Oldřich Janota a s ním i všechno, co kdy učinil nebo učiní. Jmenovitě desky asi nemá smysl zmiňovat, protože nikdy nevyšly tak, jak by je on chtěl koncipovat, existují jen takové záznamy těch jeho záležitostí. Desky začaly vycházet zhruba až v posledních dvaceti letech. To pro mě bylo velké potěšení, vzpruha a povzbuzení.

Captain Beefheart – Trout Mask Replica
Z těch zahraničních pro mě bylo takové největší zjevení, když jsem v šestnácti letech zaslechl Captaina Beefhearta a jeho desku Trout Mask Replica. Hluboké kouzlo mě prostoupilo, když jsem to slyšel. Ty ostatní desky také, ale měl jsem štěstí, že jsem toto dvojalbum, které je opravdu nebetyčné, slyšel už tenkrát.

03245902.jpeg

Bohuslav Martinů – Polní mše
To jsou nahrávky staré dvacet a třicet let pro mě, co mě ale v současnosti oslovilo z úplně jiného břehu – náhodně jsem v rozhlase zaslechl (kde jinde), Polní mši od Bohuslava Martinů, která mě také hluboce potěšila.

King Crimson – In the Court of the Crimson King
Je to skutečně takové ošidné těch pět nejlepších alb. Velmi se mi líbila deska King Crimson In the Court of the Crimson King, ta, myslím, přišla v takovém tom věku správně.

Deska všeho a všech
Už mi to připadá trošku kacířské vůči posluchačům i mně, tu pátou bych nechal takovou rozprostřenou, otevřenou a je tam strašně moc věcí, jmen a hudby.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio