Žít, jako kdybych byl pořád na cestách. Pavel Kocourek vyzkoušel studium v NY, bezdomovectví i lodě

13. srpen 2018

Z nadějného matematika ekonomem-bezdomovcem, z bezdomovce jachtařem a majitelem lodí…

Student matematiky Pavel Kocourek se přes Tchaj-wan, který si původně ke stáži vybral jen kvůli tamější pláži, dostal na doktorské studium ekonomie v New Yorku. Během studia na prestižní NYU se rozhodl bezdomovecky přespávat v newyorských parcích. Napadlo ho to po návratu z cesty po Střední Americe, tehdy se totiž rozhodl, že zkusí žít a studovat ve městě, jako kdyby byl pořád dál na cestě.

Martin Doleček pluje sólo kolem světa

Martin Doleček pluje sólo na jachtě kolem světa

Mladý námořník Martin Doleček překonal Atlantický oceán a dále pokračoval sólo plavbou přes Panamu celým Pacifikem až na Nový Zéland. Teď si dává zimní přestávku doma v Česku a plánuje Indickým oceánem a kolem jižní Afriky doplout zpět do Karibiku a pak domů do Evropy.

Každý večer zůstával v kanceláři na univerzitě déle a před odchodem si na mapě našel nějaký vhodný park na kraji města, kam se dalo pohodlně dojet metrem. „Snad jediný park, kam jsem na noc za celou dobu nešel, byl Central Park,“ usmívá se. „Ušetřil jsem za nájem a byla to zkušenost,“ komentuje pozitivně tříměsíční neobvyklý způsob života v „hlavním městě světa“. Jeho spolužáci, vesměs studenti „z dobrých rodin“, to prý přijali docela s pochopením. Některé věci si nechával ve škole, do parků chodil nalehko. A před odstěhováním z posledního bytu přišel o skoro všechno oblečení, což prý mu situaci zjednodušilo. 

Jediné, po čem se mu prý stýskalo, bylo, že při životě v parcích nemohl nikoho hostit, jako to dělal, když bydlel v bytě a vítal doma couchsurfery. Tak zkusil parkovou verzi couchsurfingu a kupodivu se našly dívky, které byly ochotné s ním vyrazit schovat se před policií i nevítanými návštěvníky do hromady podzimního listí. S nadcházející zimou si Pavel hlavu moc nelámal, okomentoval to jen slovy: „Mrznout je super. Lidi to málokdy pořádně docení.“ Po třech měsících života v parcích si ale Pavel z našetřených peněz koupil plachetnici a nastěhoval se na ni. Tam bylo trochu víc místa i pro partnerský život, i když ten neměl moc dlouhého trvání.

Rudolf Krautschneider: Česká mořeplavecká legenda

Rudolf Krautschneider

Člověk, který několikrát obeplul svět. Mořeplavecká legenda z Ústí nad Orlicí. Majitel vlastnoručně postavené kopie Magalhaesovy lodi. Očitý svědek a jediný neutrální účastník Falklandské války. Svérázný spisovatel. Dřevorubec.

Později měl Pavel Kocourek lodě dokonce tři, i když na nich v podstatě neuměl plachtit. „V mé maríně měly lodě spíš ztracené případy než námořníci,“ říká s úsměvem. Svoje první námořní zkušenosti popisuje v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave. To se ale pomalu mění. Jako člen posádky má za sebou plavbu přes Atlantik a na vlastní lodi několikadenní plavby podél pobřeží Spojených států. Co bude dál, je otevřené…

Poslechněte si vyprávění o jednom mimořádném (cestovatelském) osudu, studiu, částečném bezdomovectví i námořních zážitcích. Rozhovor s Pavlem Kocourkem je online k poslechu v prodloužené verzi!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.