Život v Irsku? Nejsou to jen vřesoviště, Bono Vox a zrzci

29. září 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly Jakuba, který je marketingový specialista a vydělává si toho času v Dublinu.

Kubík, jak ho Ivanka překřtila, si nemůže stěžovat celkem na nic: má výhled na moře, spoustu peněz a v práci několik restaurací, které servírují papání zdarma. V restauracích se prý ženy ani muži moc nedruží, ale spíše čtou noviny.

Postupně ale z Kubíka začala krom sum krok lézt i negativa: v Irsku je sice s přítelem, ale cítí se tam relativně osaměle a za společností jezdí zpět do Čech. A taky je v Irsku relativně poklidno, takže v překladu nuda.

Jakub si pak začal ještě stěžovat na to, že tamní kluci chodí všichni v teplákách a děvčata v zařezaných legínách. Také si vzpomněl, že je tam předražené a přetížené zdravotnictví, takže s bolavým zoubkem je jednodušší jet zpět domů. Jakub také zaflexil tím, že Irové mají až čtyřicet výrazů pro déšť – rozlišují třeba i suchý déšť a mokrý déšť.

Pak Buchty ještě probraly téma nemoc jménem dna, večerníček Mach a Šebestová, čím nahradit koriandr v guacamole, Zuzka si postěžovala na ostruhu v patě a mohlo se jít pomalu domů. 

Chcete si znovu připomenout, že si celý život pletete Irsko se Skotskem? Pusťte si do uší a duše aktuální díl Buchet a možná si uvědomíte, že v Dublinu je tráva opravdu zelenější.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.