Zločin: Jak se žije obětem trestných činů?

15. březen 2012

Jejich život se rozdělil na dvě části – na období před trestným činem a po něm. Kromě samotného trestného činu jim ale život komplikuje i řada dalších věcí, které situace přináší.

Bezprostředně po činu nemají oběti jen psychické následky, o nichž se často hovoří. Nezřídka se dostávají do finančních potíží, řeší sociální důsledky toho, co se jim stalo. Některým z nich se rozpadne vztah. Když jim někdo vykrade byt, není to zdaleka jen o chybějících věcech, je to o tom, že mu někdo cizí vstoupil do soukromí. Narušil jeho vlastní území. Když je žena znásilněna, nejsou její prožitky spojené s vynuceným sexem, ale se zážitkem strachu o život.

Život obětí trestného činu se trestným činem může diametrálně změnit. Změnu a možná i další traumata v některých případech přináší i průběh trestního řízení. I proto se asi polovina obětí trestných činů rozhodne věc vůbec neoznámit. Jak se žije obětem trestných činů? Jaké další důvody mají k tomu, že trestné činy tak často neoznamují? Co prožívají v průběhu trestního řízení? A co by jim pomohlo v tom, aby se od činu odpoutaly a mohly normálně žít? Na tyto a další otázky odpovídala v Diagnóze F psycholožka Ludmila Čírtková.

Doc. PhDr. Ludmila Čírtková, psycholožka, vedoucí Katedry společenských věd na Policejní akademii v Praze, externí přednášející na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se zejména kriminální psychologií, viktimologií (naukou o obětech trestných činů) a psychologickou pomocí obětem trestných činů. Pracuje mj. jako dobrovolnice Bílého kruhu bezpečí.

Literatura
Čírtková, L.: Moderní psychologie pro právníky
Čírtková, L., Vitoušová, P.: Pomoc obětem (a svědků) trestných činů
Čírtková, L.: Policejní psychologie

Odkazy
Bílý Kruh Bezpečí (pomoc obětem trestných činů v ČR)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka