Změnilo se úplně všechno, ale touha po nahlížení popu z odvrácené strany kapele No Pavarotti zůstala

18. srpen 2020

V červnu po letech vystoupili s dávnou kapelou Ruin of Ruins, teď se na pódium vrátí i jako No Pavarotti. Luboše Rezka a Jana Klamma, kteří jsou aktuálně činní v projektech Rouilleux, respektive Ruinu, pojí dlouhá a mimořádně zajímavá hudební minulost. A ta úzce souvisí s aktivitami labelu a kolektivu Klangundkrach. Jak živý je tenhle organismus v roce 2020 a bude znovuzrození No Pavarotti jen otázkou jednoho koncertu?

„V nás velkou a obecně dost malou,“ odpovídá Jan Klamm na otázku, jakou stopu podle něj zanechal zmíněný label, který stál za nahrávkami Kaspar Von Urbach anebo Birds Build Nests Underground, čímž se nesporně zapsal do historie zdejší experimentální scény velmi výrazným písmem. Svého času vznikl zejména proto, že podobným stylům se u nás nikdo jiný prakticky nevěnoval. „Podobný věci jako my dělali tehdy jen Letmo,“ upřesňuje Klamm a upozorňuje tak na dalšího dodnes aktivního promotéra, který navíc No Pavarotti ponoukl ke koncertnímu návratu.

„Kolem roku 2009 jsme měli pocit, že se v experimentální hudbě berou všichni strašně vážně,“ vzpomínají No Pavarotti na dobu, kdy vznikli, a na ironický odstup, který jejich tvorbou tu více, tu méně prosvítal. Jak tomu bude sedm let poté, co hráli naposledy, se přesvědčíme již za pár dní. No Pavarotti vystoupí v rámci festivalu Jednota Kalvárie, který v sobotu 22. srpna proběhne v Ostré u Úštěku.

Rozhovor o recenzi, která vznikla na základě poslechu alba na špatné otáčky, ale taky o stopách, které zanechal label Klangundkrach. A k tomu hudba No Pavarotti a muzikantů, se kterými v minulosti sdíleli pódium.

Playlist:

No Pavarotti – Short Circuits in the Air
Klaus Legal – Cher et tendre ulcère
Core of the Coalman – The Rake's Progress
Sister Body – Dreamkiller
No Pavarotti – Excerpt 2

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.