Zoufale nudná Grimes. Miss Anthropocene je spíš ublížená bohyně neurózy

4. březen 2020

Je to hodně zvláštní twist. Od začátku minulé dekády si kanadská zpěvačka, producentka a umělkyně Claire Boucher aka Grimes budovala pověst jedné z nejoblíbenějších postav nezávislé scény. Byla zábavná, odvážná, uměla napsat chytlavou popovou hitovku a zároveň si pořád zachovávala svoji divnou hranu. U aktuální desky Miss Anthropocene se to ale zlomilo. 

Grimes je prý najednou připravená přijmout roli záporačky. Co se stalo a proč? O tom jsme se v Komplexu bavili s hudební publicistkou a hudebnicí z projektu Margo Anetou Martínkovou.

„Ke Grimes jsem se dostala až s předchozí deskou Art Angels z roku 2015,“ překvapila hned na úvod Aneta. „Pak jsem si ale doposlouchala i starší desky, hlavně album Visions mě úplně nadchlo. Když jsem byla mladší, měla jsem problém s odlidštěnými a technologizovanými personami, skrze Grimes jsem se ale do tohoto druhu experimentování dostala.“ Podle Anety Grimes zásadně obohatila scénu svou kombinací undergroundových experimentů a čistého popu. „Hudebnice jako Charli XCX nebo Billie Eilish už v téhle kombinaci jedou úplně standardně,“ dodává Aneta. „A Grimes toho byla průkopnice.“

Jak je na tom ale Grimes na aktuální nahrávce Miss Anthropocene, kterou uváděla spoustou nabubřelých prohlášení? Slibovala desku tematizující klimatickou změnu, desku radikální a zvukově překvapivou. „Nakonec je to album extrémně překvapivé jenom v tom, že se netýká vůbec ničeho, o čem Grimes mluvila před jeho vydáním.“ Jestli z Miss Anthropocene vyvstává nějaké téma, je to nezvládání vlastního fungování na sociálních sítích. „Grimes původně říkala, že Miss Anthropocene je bohyně globálního oteplování, na mě to ale spíš působí jako bohyně neurózy z online prostředí, bohyně strachu z toho, že když se nebudeme prezentovat online, přestaneme existovat.“

Má už Grimes rezervovanou sedačku v kosmické lodi mířící na Mars? A proč zůstává radikální jenom v tiskových prohlášeních? Pusťte si celý Komplex s Anetou Martínkovou!

Playlist:

01 Grimes – Rosa (Arbutus Records, 2010)
02 Grimes – Be A Body (4AD, 2012)
03 Grimes – Oblivion (4AD, 2012)
04 Grimes – REALiTi (4AD, 2015)
05 Grimes – Delete Forever (4AD, 2020)
06 Grimes – Violence ft. i_o (4AD, 2020)
07 Grimes – We Appreciate Power (4AD, 2020)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.