Zrcadlo, pověz mi, na koho spadlo vyšší IQ? Na novou řadu seriálu Black Mirror určitě ne

23. červen 2023

Aleš, Vít i Tomáš dorazili do studia ve stavu duševního i fyzického rozkladu. Na náladě jim nepřidalo ani sledování nové řady Black Mirror. Nakonec ale pohlédli do černých zrcadel svých duší a po vzoru pilota F1 Verstappena odjeli závod sice s mrtvým ptákem, ale vítězně.

„Začalo to v roce 2011 jako skeptický pohled na éru technooptimismu, tohle je nějaký pokus o refresh, který ale působí dost zastarale,“ přibližuje historii seriálu Black Mirror Aleš. „Symptomatické mi přišlo, že se to skoro celé odehrává v minulosti. Žádnej TikTok, žádný ChatGPT, spíš éra véháesek.“ Ani Vítka neuhranula tato snaha Netflixu mimo jiné kopat do vlastních řad skrze vyobrazení zlotřilé VOD služby Streamberry, která vystupuje v několika epizodách. „Zamřelost,“ shrnul rozpaky nad poslední řadou jedním slovem.

„Vzpomněl jsem si na sci-fi povídky, které jsem v 90. letech četl v Ikarii a různých antologiích. Fascinovaly mě proto, že stály obvykle na dobrém nápadu. A ten mají často i nové epizody Black Mirror, ale nijak ho nerozvíjí,“ přidává se k pochybám Tomáš. „První díl divně těká mezi technoskepsí a nepřesvědčivým psychologickým portrétem člověka, který je postavený do situace, že vše, co udělá, bude okamžitě interpretované a všem na očích. Je to skvělá výchozí situace, ale nikam dál se to už nedostane,“ dodává Vít.

„Je to jako Black Mirror po mrtvici, sádlo light,“ dokončuje popravu první epizody, ale i většiny nové řady Aleš.

Kolik atomových hřibů vybuchlo v Asteroid City? Jaké bylo hypersexuální léto v Cotého chatičce u jezera? Předběhl Flash sám sebe, nebo o sebe spíš zakopl? Kolik helikoptér sestřelil Chris Hemsworth na trati Chomutov-Vejprty? Je Vědma čarodějnice druhé kategorie, nebo přírodní bílá paní? Pláže zavalily výkaly. Pacient prožíval jen to, co kdysi zažil. V Kanadě hodovaly polonahé ženy na jelení mršině. Pískej konec.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.