ZX Spectrum, sausage fest a Holki. Dokument Game Story chce přiblížit českou herní historii pamětníkům i nehráčům

5. duben 2024

Nová dokumentární série Game Story mapuje vývoj českého herního průmyslu od prvopočátků v osmdesátých letech (tzv. od Fuky) až po současnost a výhled do budoucnosti. Pozadí vzniku slavných tuzemských her doplňuje o dobový kontext i virální videa. Moderátor Jarda Möwald vyzpovídal dva z jeho tvůrců, režiséra Štěpána „Foka“ Vodrážku a producenta Marka Nováka.

Game Story na ploše deseti patnáctiminutových epizod vypráví příběhy a okolnosti vzniku úspěšných českých her jako Kingdom Come: Deliverance, Beat Saber či Operace Flashpoint, v jedné z epizod ale třeba zabrušuje také do kořenů subkultury, která se utvořila kolem herních časopisů v devadesátých letech. „Často reflektujeme širší fenomény než jenom konkrétně jaká je to hra, ale snažili jsme se tam skrz dobové archivy dostávat i dobový kontext a technologický vývoj,“ vysvětluje jeden z producentů Game Story, Marek Novák. V prostřizích se tak do dokumentu dostaly záběry z první reportáže o počítačích z Československé televize, sportovní přenosy či legendární český virál, Svatba Jiřího Káry.

A kdo si podle názoru samotného režiséra z Game Story odnese nejvíc? „Mířili jsme tím na širší veřejnost, i k lidem, kteří prošli okolo počítače, nehráli nic, tak i na lidi, jako jsme my, kteří strávili dětství u počítače,“ říká Štěpán „Fok“ Vodrážka a přiznává, že ačkoliv mládí u monitoru proseděl, během rešerší na natáčení se hodně dozvěděl a v televizních archivech tvůrčí tým našel spoustu pokladů.

„Vlastně mě překvapilo, že všechny ty významné momenty jsou zdokumentované. Přišlo mi super, že se tomu tématu televize přirozeně celou dobu věnuje –⁠⁠⁠⁠ v 80. letech arkádová herna v Kongresáku, kde se Marcela Augustová ptá dětí, kolik tam nechaly peněz,“ vyvrací Štěpán dojem, že videohhry stály v tuzemské historii tak trochu bokem a platily za zábavu pro divné lidi.

Proč Game Story nemá díl věnovaný Mafii? Plánují tvůrci druhou sérii? Poslechněte si Quest o nové dokumentární sérii o českých hrách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.