50 odstínů hlučného rock’n’rollu. Nové desky mají blackmetaloví Khold i stálice hardcoru Terror

1. červen 2022

Banán s Viktorem si po nějaké době opět přichystali díl, který stojí čistě na novinkách. A jak už to u Modelářů bývá, žánrové rozpětí je velice pestré a na první dojem možná skoro i nekompatibilní. I tentokráte se ale celým pořadem táhne tenká červená nit, která všechny prezentované kapely spojuje – jde o ovlivnění špinavým a hlasitým rock’n’rollem, který je ale použitý vždy ve zcela jiných a mnohdy dosti nečekaných souvislostech. Pokaždé je to však intenzivní zážitek!

Nejklasičtěji s výše zmíněnou inspirací pracují určitě Plosivs, jeden z Banánových horkých tipů, na který se hodí označení super kapela. V sestavě se totiž sešli John Speedo Reis (Hot Snakes, Drive Like Jehu), Rob Crow (Pinback) a Atom Willard (Angels and Airwaves, The Offspring, Against Me) a nahráli skvělou punk-rockovou desku s jasným Speedovým rukopisem. Svůj trademark si na aktuální nahrávce jasně udrželi bostonští Cave In a to i přesto, že se museli vypořádat se smrtí basáka Caleba.

Do třetice jsou tady Terror a jejich nové album Pain Into Power, které je možná nejtvrdší a nejrychlejší deskou, kterou kdy tahle kultovní hardcorová formace nahrála. Agresivita a přísné riffy pak zdobí i norské black metal válečníky Khold, kteří se na scéně pohybují už více než 20 let a za pár týdnů vydávají své sedmé album nazvané Svartsyn. Stejně jako např. Darkthrone, i Khold se s každou další deskou stále jasněji hlásí k původnímu odkazu Venom či Motorhead, ale udržují si mrazivou a temnou auru.

Dvojnásob to platí i pro portugalský black metal hudebního projektu Black Cilice, který je zejména zvukově ekvivalentem k tonutí ve studené vodě v černé jeskyni. I tady ale kytary pracují s původními rockovými postupy, jen si je přetvářejí k obrazu svému.

Kdo nahradil v Cave In Caleba Scofielda na postu baskytaristy? A jakou těžkou životní událostí je zásadně ovlivněna deska The Hope Conspiracy? Dozvíte se při poslechu celého dílu Modelářů!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.