7 rekordů z přechodu Česka a ani jedno pivo. Josef Holoubek křižoval domovinu

29. červen 2021

„Lidské tělo má mnohem větší potenciál, než si myslíme,“ tvrdí Josef Holoubek. Kdysi vytvořil rekord v přechodu Česka ze západu na východ. Zabralo mu to necelých 10 dní. V průběhu letošního května rekord sám překonal a pak se pustil do dalších.

7 rekordů Josef Holoubek vytvořil přechodem ČR od východu k západu a zpět na východ (3 rekordy), dále od severu k jihu a zpět na sever (3 rekordy). Sedmý rekord vznikl spojením předchozích cest do jedné dlouhé. To vše absolvoval s jediným dnem odpočinku.

70 kilometrů denně

Na cestu Josef Holoubek trénoval v Beskydech a během trasy nevypil ani jedno pivo. Zato průměrně chodil lehce přes 70 kilometrů denně. „Vstával jsem po šesté hodině, květen byl velmi studený, spal jsem na zemi a končil jsem běžně kolem jedenácté hodiny,“ komentuje v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave.

Spal často na autobusových zastávkách, jednou také na policejní stanici. Protože veliteli jednotky zapomněl vrátit klíče, zastavil se na tom samém místě, když přecházel republiku v druhém směru. Zážitky ze setkání má podle svých slov výhradně pozitivní.

Nejsem sám

Při chůzi hodně poslouchá audioknihy nebo podcasty, díky nimž se necítí sám, a nezdráhá se chodit po silnicích, které cestu oproti turistickým trasám výrazně zrychlují. Svojí cestou se snažil podpořit předčasně narozené děti. Jemu samotnému se totiž necelý rok před rekordním květnem narodilo dítě už v šestém měsíci a vážilo pouhých 610 gramů.

Josef Holoubek během přechodu Česka

Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské Casablanky o přecházení Česka s Josefem Holoubkem, kterého můžete sledovat i na Facebooku a Instagramu. Další díly plné pěších zážitků z domácího prostředí najdete v našem archivu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka