Dan Polman: Objel jsem vrcholy všech 14 českých krajů na kole. Za 98 hodin

5. červenec 2015

Dan Polman si na sebe upletl bič v podobě projektu Praha – Sněžka ...okolo Česka. Na kole objel nejvyšší body všech 14 českých krajů. Natěžko a bez navigace. Spal jen 7 hodin a po překonání 1463 kilometrů vystoupil na závěr na vrchol Sněžky.

Dan Polman je biker, lezec, šéfredaktor časopisu Lidé a hory a také držitel českého rekordu v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce. (V jednodenním limitu ujel v roce 2010 ve Švýcarsku880 km.) Dan už jel dřív „bike and hike“ způsobem z Vídně na jeden zátah na Grossglockner za jediný den a z italských Benátek na vrchol rakouské hory Velký Benátčan. Tentokrát zůstal s novou akcí doma, v Česku, ale pro změnu nevyužíval žádné doprovodné vozidlo a podobnou pomoc. „Český extrém“, který si připravil tentokrát, byl pro něj v lecčem náročnější než předcházející projekty.

Na vrchol středočeského kraje stoupal nelegálně. Při přejezdech mezi pohořími na Moravě trpěl. „Jeden den jsem taky dostal úpal. Tak jsem raději pokračoval v noci. Spal jsem celkem asi 6-7 hodin. A asi dvakrát usnul asi na 10 minut přes den – jednou v autobusové zastávce a jednou na lavičce v parku,“ usmívá se Dan Polman, který po dobu akce jedl skoro jenom bagety koupené na benzínkách.

Co Dana Polmana hecuje a motivuje? Poslechněte si záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

Zajímá vás, které vrcholy jsou nejvyšší v jednotlivých českých krajích? Podívejte se na mapku a soupis (v pořadí, v jakém je Dan absolvoval):

Kudy Dan jel?
Teleček (399 m) – hlavní město Praha, Klínovec (1244 m) – Ústecký a Karlovarský kraj, Tok (865 m) – Středočeský kraj, Velká Mokrůvka (1370 m) – Plzeňský kraj, Plechý (1378 m) – Jihočeský kraj, Javořice (837 m) – Vysočina, Velká Javořina (970 m) – Jihomoravský kraj, Čertův mlýn (1206 m) – Zlínský kraj, Praděd (1491 m) – Olomoucký kraj a Moravskoslezský kraj, Králický Sněžník (1424 m) – Pardubický kraj, Kotel (1435 m) – Liberecký kraj, Sněžka (1602 m) – Královéhradecký kraj.

03422382.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.