80 britských škol zavádí genderově neutrální uniformy. Kluci mohou chodit v sukni, dívky v kalhotách

30. červen 2016

Více a více škol po celém světě zavádí nová pravidla, aby vytvářely pro své studenty více genderově neutrální prostředí, v němž se mohou děti a dospívající svobodněji vyjadřovat. O nejnovějším počinu několika desítek škol informují všechna britská média, například The Guardian.

Osmdesát státních škol zavádí upravená pravidla pro nošení školních uniforem. Polovinu z těchto škol tvoří střední školy, polovinu školy základní. Ve Velké Británii začíná povinná školní docházka dříve než u nás, pravidla se tak týkají dětí od pěti let.

Pravidla byla pozměněna dvěma způsoby – buď z nich byly vynechány odkazy na striktně dívčí nebo chlapeckou uniformu (naznačující, že nyní existuje jen jeden univerzální model), nebo je v nich nyní explicitně napsáno, že žáci a studenti mohou nosit, kteroukoli část uniformy chtějí. Může to znít jako slovíčkaření, ale výsledkem je skutečně možnost zvolit si druh oblečení podle vlastních preferencí, tedy sukni, kalhoty, košili s kravatou nebo blůzu.


Článek z britského deníku The Guardian najdete tady.

Politici, pedagogové i aktivisté z různých organizací vysvětlují tento počin shodně: jako snahu vytvořit prostor pro svobodnější volbu. Cílem je smazávat hranice, které mohou být pro někoho omezující, a uznat práva žáků a studentů, kteří se necítí spadat striktně do jedné genderové šablony. Změny pravidel pro nošení školních uniforem jsou součástí dlouhodobé vládní podpory LGBT studentů a dětí, které teprve uvažují o své genderové nebo sexuální identitě.
Učitelé říkají, že ze strany rodičů nezaznamenali negativní reakce. Nová pravidla koneckonců nikomu nic nenařizují, nesnaží se nikoho ovlivňovat nějakým žádoucím směrem. Jen dávají větší svobodu volbě.

Ohradily se ovšem některé křesťanské organizace. Podle nich je možnost volby oblečení matoucí pro děti v době, kdy se hledají a potřebují ujištění a kdy jsou citlivé a lehko ovlivnitelné. Mohlo by prý jít o protlačování agendy a ideologie a nebezpečné překračování hranic. Odborníci ovšem předpokládají, že reálně k žádné zásadní změně nedojde. Kluci pravděpodobně nezačnou hromadně chodit do školy v sukních. Ale mají nově tu možnost, pokud budou chtít.

Poslechněte si celý výběr z médií Radia Wave.

autor: Irena Buršová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.