„A vážně mě neopustíš, vážně mě máš ráda?“ Co je to bezpečná vazba, jak se buduje a jak ji opravit

14. červen 2023

„Attachement je citová vazba, která vzniká v prvních dnech, v prvních měsících po narození. To, jak se utvoří, ovlivňuje celý náš život. Odráží se to v našich projevech, v komunikaci, ve všem,“ říká sociální pracovice a autorka anonymního instagramového blogu Deník socky.

„Dobrá vazba je ta, kdy i v dospělosti víme, že svět je bezpečné místo, že jsou tu lidi, na které se můžeme spolehnout. Že nás má někdo rád a že jsme takhle v pořádku,“ upřesňuje.

„Naproti tomu třeba odtažitý attachement mají děti, které se naučily, že si musí vystačit samy. Mohlo by se zdát, že jsou to děti rodičů, kteří si jich nevšímají. Mnohdy to jsou rodiče, kteří jedou na výkon a na dosažení cílů. Soustředí se na to, aby děti všechno uměly samy, až zapomenou budovat samotný vztah. Často používají věty ‚Už jsi dost velký, to zvládneš.‘ A ostatní lidé říkají těmhle rodičům, jak je to dítě šikovné, jak všechno zvládá. Ale ta jejich samostatnost nemusí být vůbec dobrý signál.“

„Spousta rodičů dělá maximum, to nejlepší, co může. Vzorce, které přejímáme od svých rodičů, jsou ale strašně hluboko zaryté,“ upozorňuje autorka blogu Deník socky. Poslechněte si celý rozhovor v Houpačkách!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka