„Abrams už nedělá čistokrevný Star Trek, Nová generace řešila závažná témata,“ říká herečka Marina Sirtis

19. červen 2017

Marina Sirtis se proslavila především jako empatická poradkyně Deanna Troi ze seriálu Star Trek: Nová generace. Její rodiče pocházeli z Řecka, narodila se ale v Británii a dnes žije v Los Angeles. Do Česka přijela na trekkie akci zvanou Stars in Prague. V rozhovoru mluví o svém vděku k fanouškům, roli Star Treku v emancipaci žen nebo své obrovské vášni pro anglický fotbal.

Role psycholožky na lodi Enterprise Sirtis proslavila tak trochu ironicky. „Sci-fi není moje oblíbená oblast, mám ráda filmy pro holky a ty, kde hlavní roli hrají ženy,“ říká. Postavení žen se podle ní za 30 let, které od natáčení Nové generace uplynuly, velmi změnilo. Poradkyně Deanna Troi přitom tehdy podle Sirtis patřila k nepočetné skupině ženských postav, které byly sympatické a silné. „Od svých fanynek velmi často slýchám, že je seriál jako ženy velmi posílil. Na to jsem nejvíc pyšná. Před Star Trekem byla v seriálech většina žen hloupá.“ Marina Sirtis svoje fanoušky zbožňuje: „Znamenají pro mě všechno. Všechno, co v životě mám, je díky tomu, že zapnuli televizi nebo šli do kina.“

Při porovnávání starého a nového Star Treku je Sirtis kritická. Vadí jí přílišná akčnost, kterou do sci-fi světa vnesl režisér J. J. Abrams: „Ve starém Star Treku měl každý díl sdělení, řešili jsme závažná společenská témata. Pro mě ty nové akční dobrodružné filmy nejsou čistokrevným Star Trekem.“ Kromě herectví, které je pro ni prý „potrava pro duši“, jí velkou radost do života přináší fotbal, konkrétně anglický klub Tottenham Hotspur, kterému fandí už přes 50 let.

Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se také, jakou metodu Sirtis používá pro vcítění do postavy nebo co říká na nedávné dění v Londýně a ve světě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.