Adam a Caissy: Jak toho vidět v Číně co nejvíc za co nejnižší cenu?

24. listopad 2016

„Cestování nás hodně spojilo, spojuje a zdá se, že bude spojovat až nadosmrti,“ říkají o sobě Adam a Caissy. Adam studuje na Univerzitě Palackého v Olomouci čínštinu s ekonomií, Caissy je studentka té samé školy, kde si ale vybrala portugalštinu s nizozemštinou.

Dva mladí cestovatelé v Casablance bilancují svůj pobyt v Číně, kde byl Adam na půlročním studijním pobytu a Caissy ho navštívila, aby společně po Číně cestovali. (Pořad navíc vznikl těsně před odletem na work-and-travel léto v USA, na které Caissy hned naváže pobytem na Erasmu v Portugalsku.) „Za půl roku v Číně jsem se naučil víc než za tři roky na univerzitě,“ říká Adam a podtrhuje tím, že zkušenost s exotickým jazykem přímo v Číně je zásadní.

Jaká místa si v Číně vybrat, vidět něco z čínských divů světa a přitom se vyhnout davům místních i zahraničních turistů? Vyplatí se jet podívat na slavnou sochu Buddhy v Leshanu nebo se vydat za pandami? Kam vyrazit na Velkou čínskou zeď? „Vyrazili bychom znovu, ale v jiném období a někam jinam, dál od Pekingu,“ říkají například o své návštěvě slavné památky Adam a Caissy. Některá města v Číně si navíc postavila Velké zdi tam, kde vůbec původně nevedla. Například Nan-ťing. Za jedno z nejkrásnějších míst v Číně vůbec označují Guilin.

03689168.jpeg

Část své pozornosti věnovali cestovatelé taky textilnímu průmyslu v Kantonu, přezdívaném „textilka světa“ a proslaveném extrémními pracovními podmínkami pro dělníky a dělnice. Ale oba mají dojem, že o Číně se v Česku informuje zbytečně negativně. „Píše se jen to špatné,“ říká Adam.

Blog dvojice najdete na adrese https://studentinacestach.com/.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.