AI bude již brzy běžná součást našeho života, říká Lukáš Benzl z České asociace umělé inteligence

18. září 2023

„Pokud jde o technologie, tak je velmi složité předvídat budoucnost. Nicméně ta změna bude velmi rychlá. My, jako společnost, máme problém adaptovat se rychlým změnám. Jsme dobří v adaptaci těch pomalých. Myslím si, že v řádu měsíců či let už bude umělá inteligence součástí života každého z nás. Ona ostatně už teď je. Pokud používáte sociální sítě či chytrý telefon, tak jste s ní v kontaktu,” říká Lukáš Benzl, ředitel České asociace umělé inteligence.

Nově vzniklá asociace reaguje na rychle nastupující trend využívání umělé inteligence do běžné praxe. „Cílem asociace je podpořit rozvoj a vzdělávání v oblasti umělé inteligence. Chceme se více zaměřit na sektor veřejnosti a firem. A to vše s velkým důrazem na náš etický kodex. To znamená, že nás zajímají i etické a morální aspekty umělé inteligence,” vysvětluje Benzl.

Asociace nabízí svým členům také placený obsah. „Členům poskytujeme řadu služeb. Jedna z těch nejzákladnějších je právní pomoc, protože si myslíme, že oblast regulací a legislativy v oblasti umělé inteligence bude velmi zajímavé sledovat a je nutné mít přehled. Zároveň je to poskytování přístupu na akce, které pořádáme. Pak je tam tvorba exkluzivního obsahu a kontinuální vzdělávání - vytváříme různé webináře a materiály,” popisuje Benzl.

Je Česko ve využívání umělé inteligence pozadu? A jak se její využívání promítne v kulturním světě, lékařství nebo průmyslu? Poslechněte si celý rozhovor s Lukášem Benzlem z České asociace umělé inteligence.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.