Album jako osobní prostor. S Ladislavem Zensorem nejen o labelu Endless Illusion

29. listopad 2021

Víc než deset nahrávek včetně loňského alba Year Of The Rat vydal za poslední 4 roky pražský producent Ladislav Zensor vystupující pod přezdívkou Exhausted Modern, který stojí i za labelem Endless Illusion. Na něm vydal například reedici kultovní české new wave kapely Máma Bubo. A protože Špína tíhne k novinkám a zároveň chová lásku k výročím, pozvali jsme si ho, abychom probrali jeho obsesi zvukem analogových synťáků, vydávání desek i jeho chystanou kazetu.

Pražský label Endless Illusion působí na lokální scéně deset let, od původní podoby blogu se postupně rozrostl na vydavatelskou i promotérskou činnost. V rámci Endless Illusion vznikl i projekt Jupiter08, který má za cíl znovu vydávat starou českou elektroniku. Největší úspěch měla reedice desky Planeta Haj kultovní kapely Máma Bubo.

„Vždycky je to úplný šok, že to ještě někoho zajímá,“ popisuje reakce interpretů oslovovaných kvůli Jupiter08. V současnosti chystá nahrávku dnes již zesnulého Otakara Olšaníka. Mravenčí práce dopídit se nahrávek zároveň trvá už skoro pět let.

Jako Exhausted Modern vystupuje od roku 2017, na scéně se ovšem pohybuje mnohem déle pod jinými přezdívkami. Z jím produkované špinavé a potemnělé elektroniky je cítit záliba ve zvuku starých analogových synťáků, není ovšem klasickým hromadičem gearu a vystačí si s jednoduššími setupy. Ve své tvorbě často sampluje, údajně i z důvodu, že zatím neměl nikoho, kdo by mu do skladeb zazpíval. V současnosti se chystá vydávat kazetu a objeví se hned na několika zajímavých kompilacích, z nichž jsme si pár dosud nevydaných ochutnávek pustili.

Jak se proměnila situace na lokální klubové scéně a jak se v posledních letech proměnil její potenciál? Proč je pro producenta výhodné měnit své monikery? Za čím by rád udělal tlustou čáru? Jak moc Láďu baví archeologická práce při přípravě desek pro sublabel Jupiter08? V jakých dalších aktivitách má prsty? A jak se na Endless Illusion podepisuje současná krize ve výrobě vinylů? Poslechněte si celou Špínu o vydavatelství Endless Illusion a projektu Exhausted Modern!

autoři: Judita Císařová , Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio